Aanvraag tot regularisatie mogelijk of niet?

Aanvraag tot Regularisatie Mogelijk of Niet?

Regelmatig krijgen we de vraag of het nog steeds mogelijk is om een aanvraag tot regularisatie in te dienen. Er zijn veel factoren die hierbij komen kijken, waaronder de huidige wetgeving, jouw persoonlijke situatie en de geldende termijnen. In dit artikel zullen we al deze factoren bespreken en jou informeren over de mogelijkheden die er nog zijn voor een succesvolle aanvraag tot regularisatie.



Wetgeving

Als het gaat om de mogelijkheid om een aanvraag tot regularisatie in te dienen, is de wetgeving cruciaal. De afgelopen jaren zijn er veel veranderingen geweest in de Belgische vreemdelingenwetgeving. Zo zijn er nieuwe criteria geïntroduceerd waar vreemdelingen aan moeten voldoen voordat ze in aanmerking komen voor regularisatie.



Een van de belangrijkste wijzigingen was de invoering van de “9 bis”-regeling. Deze regeling is bedoeld voor vreemdelingen die door onvoorziene omstandigheden niet aan de wettelijke vereisten kunnen voldoen, bijvoorbeeld doordat ze lange tijd in België hebben verbleven zonder verblijfsvergunning.

Daarnaast dient de aanvrager ook aan te tonen dat er sprake is van een menselijke situatie die regularisatie noodzakelijk maakt. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de persoon in kwestie al lange tijd in België verblijft en hier ook zijn sociaal en economisch leven heeft opgebouwd.

Persoonlijke situatie

Bij een aanvraag tot regularisatie wordt er ook gekeken naar de persoonlijke situatie van de aanvrager. Zo kan het zijn dat er sprake is van ernstige medische problemen die alleen in België behandeld kunnen worden. In dit geval kan er worden gekeken naar de mogelijkheden om een medische regularisatie aan te vragen.

Lees ook:   Hoe krijg ik (fineer)eik terug in natuurkleur?

Een andere factor die van belang kan zijn, is de aanwezigheid van minderjarige kinderen. Het belang van het kind wordt altijd vooropgesteld. Als er minderjarige kinderen betrokken zijn, kan dit meespelen in de beoordeling van de aanvraag tot regularisatie.

Termijnen

Er zijn ook termijnen verbonden aan het indienen van een aanvraag tot regularisatie. Zo moet je minstens vijf jaar onafgebroken in België hebben verbleven voordat je een aanvraag tot regularisatie kunt indienen.

Daarnaast moet de aanvraag worden ingediend tussen de zesde en de negende maand van het jaar. Indien de aanvraag niet in deze periode wordt ingediend, wordt deze niet in behandeling genomen.

Conclusie

Of een aanvraag tot regularisatie mogelijk is, hangt af van verschillende factoren. De wetgeving en jouw persoonlijke situatie spelen hierbij een grote rol. Als je in aanmerking wilt komen voor een regularisatie, moet je aantonen dat er sprake is van een menselijke situatie die regularisatie noodzakelijk maakt en moet je voldoen aan de geldende termijnen en criteria.

FAQs

1. Wat is een medische regularisatie?
Een medische regularisatie is een aanvraag tot verblijfsvergunning op grond van medische redenen.

2. Wat is de “9 bis”-regeling?
De “9 bis”-regeling is bedoeld voor vreemdelingen die door onvoorziene omstandigheden niet aan de wettelijke vereisten kunnen voldoen.

3. Wat is het belangrijkste criterium voor een succesvolle aanvraag tot regularisatie?
Het belangrijkste criterium voor een succesvolle aanvraag tot regularisatie is een menselijke situatie die regularisatie noodzakelijk maakt.

4. Moet ik minimaal vijf jaar in België wonen voordat ik een aanvraag tot regularisatie kan indienen?
Ja, je moet minimaal vijf jaar onafgebroken in België hebben verbleven voordat je een aanvraag tot regularisatie kunt indienen.

Lees ook:   Hoe metselwerk goed te repareren

5. Wat gebeurt er als ik mijn aanvraag niet tussen de zesde en negende maand van het jaar indien?
Indien de aanvraag niet in deze periode wordt ingediend, wordt deze niet in behandeling genomen.