Behandeling oude kalkzandsteen

Behandeling Oude Kalkzandsteen

Oude kalkzandstenen zijn een van de meest algemene bouwmaterialen die in Nederlandse oudere huizen worden gebruikt. Kalkzandstenen muren waren populair in de jaren ’70 tot ’90, en er zijn veel huizen die nog steeds deze steen bevatten. Hoewel ze degelijk zijn, zijn er nadelen aan het hebben van deze steen als bouwmateriaal.



De kalkzandsteen uit deze tijd kan namelijk vrij poreus zijn, waardoor het vatbaar wordt voor de elementen en vocht. Dit kan leiden tot een aantal problemen, zoals schimmelgroei, afbladderende muren of losse stenen, vochtplekken op muren en vloeren, vochtige kelderruimtes, en in het ergste geval waterschade of zelfs structurele schade.

Als u deze oude bouwsteen hebt en besluit om het niet te vervangen, wat moet u dan doen om het aan de moderne normen te laten voldoen? In dit artikel leer je alles wat je moet weten over de behandeling van oude kalkzandsteen.



Wat is oude kalkzandsteen?

Laten we beginnen met de basics voordat we in de diepte duiken. Oude kalkzandsteen werd gemaakt van zand en kalk en het werd gebruikt voor huizen die in de periode van 1960 tot 1990 zijn gebouwd. Deze steen, ook wel porotherm genoemd, werd gewaardeerd om zijn combinatie van hoge isolatie, sterke geluidsisolatie, en relatieve lage kosten.

Omdat ze vaak in kelderruimtes zijn gebruikt, hebben de blokken van oude kalkzandsteen een poreuze textuur, waardoor het materiaal de mogelijkheid heeft om vocht op te nemen.

Hoe behandel je oude kalkzandsteen?

Behandeling van oude kalkzandsteen vereist veel expertise op het gebied van maatwerk, omdat elk gebouw uniek is. Er zijn echter enkele veelvoorkomende stappen die nodig zijn om de muren te behandelen, zoals reinigen, injecteren, impregneren en coaten. Hieronder wordt het proces van de behandeling van oude kalkzandsteen in detail beschreven.

Lees ook:   Hoe meeldauw op de goji-bes te behandelen?

Stap 1: Reinigen van de muren

Het eerste wat gedaan moet worden, is reinigen. Materialen die zijn opgebouwd uit enkele decennia stof en vuil mogen niet onmiddellijk bedekt worden door impregneermiddel of andere coatings. Het reinigen van de muren is een noodzakelijke stap om het vuil te verwijderen en de poreuze steen te onthullen.

Het reinigen kan in verschillende vormen worden uitgevoerd, zoals chemisch afbijten, zandstralen of stoomreiniging. Deze methodes zijn afhankelijk van het individuele scenario. Chemisch afbijten wordt normaal gesproken gebruikt als de muren zeer poreus zijn en het gebruik van water moet worden vermeden.

Stap 2: Injectie van de muren

Nadat het reinigen is voltooid, wordt de volgende stap uitgevoerd; injecteren van de muren. Dit wordt gedaan om de permeabiliteit van de poreuze steen te verminderen en om te voorkomen dat vocht het gebouw binnendringt. Dit proces kan op drie manieren worden uitgevoerd: horizontaal, verticaal of direct onder de grond.

Er zijn een aantal injectiematerialen beschikbaar om aan de verschillende eisen van elk scenario te voldoen. Polyurethaaninjectiematerialen zijn bijvoorbeeld effectief voor het bestrijden van waterlekkage, maar hebben geen invloed op het voorkomen van gasvorming vanuit onuitgeharde betonresten. Epoxyharsen worden daarentegen gebruikt voor het injecteren van scheuren en het verlijmen van scheuren.

Stap 3: Impregneren van de muren

Nadat de muren zijn geïnjecteerd, wordt de volgende stap genomen; impregneren van de muren. Dit is de belangrijkste stap bij het behandelen van oude kalkzandsteen. Het impregneren van de muren betekent dat er een coating op de muren wordt aangebracht om de permeabiliteit van de poreuze steen te verminderen, zodat vocht van buitenaf niet kan doordringen.

Lees ook:   Hout in de badkamer

De impregnerende materialen zijn er in verschillende soorten en maten. Het is dus de taak van de expert om het juiste impregneermiddel op basis van het individuele scenario te selecteren.

Stap 4: Coating van de muren

Nadat het impregneren is voltooid, de volgende stap wordt genomen; de coating van de muren. Het coaten van de muren wordt gedaan om de muur te beschermen tegen weersinvloeden en vervuiling.

Er zijn verschillende soorten coatings beschikbaar, zoals acrylaat of silicaat, die worden geselecteerd op basis van het individuele scenario.

Conclusie

Nu weet je alles wat er te weten valt over de behandeling van oude kalkzandsteen. Door de muren te reinigen, injecteren, impregneren en coaten, kan de levensduur van de blokken worden verlengd en kan voorkomen worden dat er schade aan uw huis ontstaat.

FAQs

1. Hoe oud moet een huis zijn om oude kalkzandsteen te hebben?
2. Waarom is oude kalkzandsteen poreus?
3. Wat voor soort impregneermiddel moet ik gebruiken?
4. Kan ik zelf de kalkzandsteen behandelen?
5. Wat is de gemiddelde levensduur van oude kalkzandsteen behandeld?

Als het gaat om het behandelen van oude kalkzandsteen, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen, en is het ook belangrijk om een ​​expert te vinden die zijn vak begrijpt. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw huis beschermd blijft tegen de elementen en schade op de lange termijn voorkomt.