Behangen op nieuw pleisterwerk

Behangen op nieuw pleisterwerk: alles wat je moet weten

Als je van plan bent om je muur te behangen met nieuwe pleisterwerk, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het behangen van nieuw pleisterwerk kan namelijk een lastige klus zijn en vraagt om de juiste voorbereiding en aanpak. In deze blog geven we je handige tips en tricks om jouw behangklus succesvol af te ronden.



Wat is nieuw pleisterwerk precies?

Voordat we ingaan op het behangen van nieuw pleisterwerk, is het belangrijk om te weten wat nieuw pleisterwerk precies inhoudt. Nieuw pleisterwerk is vers aangebracht stucwerk dat nog niet helemaal droog is. Het is een gladde laag die nog niet is uitgehard en nog niet zijn uiteindelijke kleur heeft bereikt. Bij het aanbrengen van nieuw pleisterwerk is het van belang om rekening te houden met de droogtijd, zodat het pleisterwerk goed kan uitharden voordat je gaat behangen.



De voorbereiding

Als je nieuw pleisterwerk wilt behangen, is een goede voorbereiding essentieel. Je begint met het controleren of het pleisterwerk droog genoeg is om te behangen. Het is belangrijk om minimaal 5 dagen te wachten voordat je aan de slag gaat met behangen. Als het pleisterwerk nog niet helemaal droog is, kan dit leiden tot blaasvorming onder het behang. Controleer daarom altijd of het pleisterwerk droog genoeg is voordat je begint.

Ook is het belangrijk om het oppervlak goed schoon te maken voordat je gaat behangen. Verwijder eventuele stof- en vuilresten en maak het oppervlak goed vetvrij. Zo zorg je ervoor dat het behang beter hecht en mooier blijft zitten.

Lees ook:   Hoe toevoer- & afvoerdebiet berekenen?

Het kiezen van het juiste behang

Het kiezen van het juiste behang is erg belangrijk als je nieuw pleisterwerk gaat behangen. Er zijn vele soorten behang op de markt, maar niet elk behang is geschikt voor nieuw pleisterwerk. Het is belangrijk om behang te kiezen dat geschikt is voor zuigende, absorberende en gladde ondergronden. Zo voorkom je dat het behang gaat bobbelen of loslaat.

Daarnaast moet je ook rekening houden met het gewicht van het behang. Als het behang te zwaar is, kan dit leiden tot scheuren of loslaten van het pleisterwerk. Kies daarom altijd voor licht behang.

Het aanbrengen van het behang

Als het pleisterwerk droog genoeg is en je het juiste behang hebt gekozen, kan je beginnen met het aanbrengen van het behang. Het is belangrijk om het behang altijd haaks op het raamwerk te plakken, zodat het behang mooi aansluit op de hoeken.

Het is aan te raden om te beginnen bij het raam, aangezien dit de plek is waar je het vaakst kijkt. Zo voorkom je dat oneffenheden of verkeerde lijnen teveel opvallen.

Vergeet niet om na het aanbrengen van het behang de naden goed aan te drukken met een gladstrijker, zodat het behang goed vastplakt op het pleisterwerk.

De finishing touch

Tot slot is het belangrijk om het behang goed af te werken. Dit kan door middel van het aanbrengen van een sierlijst of door het sauzen van het behang. Door het sauzen van het behang, krijg je een mooier en strakker resultaat.

FAQs

1. Kan ik nieuw pleisterwerk direct behangen?
Het is belangrijk om minimaal 5 dagen te wachten voordat je nieuw pleisterwerk gaat behangen.

Lees ook:   Bevroren vijver

2. Welk behang kan ik het beste gebruiken op nieuw pleisterwerk?
Kies voor behang dat geschikt is voor zuigende, absorberende en gladde ondergronden. Zo voorkom je dat het behang gaat bobbelen of loslaat.

3. Hoe kan ik ervoor zorgen dat het behang goed aansluit op de hoeken?
Plak het behang altijd haaks op het raamwerk, zo sluit het behang mooi aan op de hoeken.

4. Waar moet ik op letten bij het kiezen van behang?
Houdt rekening met het gewicht van het behang en kies voor licht behang.

5. Hoe kan ik het behang goed afwerken?
Dit kan door middel van het aanbrengen van een sierlijst of door het sauzen van het behang.

Conclusie

Als je nieuw pleisterwerk gaat behangen, is een goede voorbereiding en het kiezen van het juiste behang erg belangrijk. Door het volgen van de juiste stappen en het aanbrengen van het behang op de juiste manier, kan je een mooi en strak resultaat behalen. Vermijd altijd haast en neem de tijd bij het behangen van nieuw pleisterwerk, zo weet je zeker dat het behang goed blijft zitten en je er jarenlang plezier van hebt.