Besparingstips: sluimerverbruik

Besparingstips: sluimerverbruik

Besparingstips: Sluimerverbruik lijkt totaal onschuldig. Het is echter een groter probleem dan de meeste mensen denken. Het sluimerverbruik van elektrische apparaten kost ons niet alleen extra geld, maar is ook nog eens schadelijk voor het milieu. Het is dus belangrijk om bewust om te gaan met sluimerverbruik en het zo veel mogelijk te verminderen.



In dit artikel geven wij jou praktische besparingstips om sluimerverbruik te verminderen, zodat je geld bespaart en het milieu spaart.

Wat Is Sluimerverbruik?



Sluimerverbruik, ook wel standby-stand genoemd, is het verbruik van elektrische apparaten wanneer ze in de ruststand staan, maar niet volledig zijn uitgeschakeld. Het gaat hierbij om apparaten zoals televisies, computermonitoren, printers, spelcomputers, koffiezetapparaten en nog veel meer.

Over het algemeen hebben deze apparaten een knop waarmee je ze volledig kunt uitschakelen. Het probleem is echter dat wij, als mensen, vaak geneigd zijn om deze knop niet te gebruiken, omdat we denken dat het apparaat dan langer nodig heeft om op te starten. Daarnaast zijn er ook apparaten die helemaal geen uitschakelknop hebben.

Het gevolg is dat veel apparaten dag en nacht energie verbruiken, zonder dat we het doorhebben. Niet alleen is dit extra belastend voor het milieu, het kost ons ook nog eens geld. Het sluimerverbruik van alle Nederlandse huishoudens bij elkaar kost jaarlijks maar liefst 400 miljoen euro!

Besparingstips Voor Sluimerverbruik

Gelukkig kun je het sluimerverbruik van elektrische apparaten gemakkelijk verminderen met de volgende besparingstips:

1. Gebruik Een Stekkerdoos Met Een Schakelaar

Een stekkerdoos met een schakelaar is ideaal voor het verminderen van sluimerverbruik. Je kunt met één druk op de knop namelijk alle aangesloten apparaten volledig uitschakelen. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op je energierekening.

Lees ook:   Bouw je eigen wasmachine bodemplaat

2. Schakel Apparaten Volledig Uit Wanneer Je Ze Niet Gebruikt

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar veel mensen laten hun apparaten aanstaan wanneer ze deze niet gebruiken. Het is daarom belangrijk om ze volledig uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt, zoals wanneer je gaat slapen of het huis verlaat.

3. Vervang Oude Apparaten Door Nieuwe, Energiezuinige Modellen

Oude apparaten verbruiken vaak meer energie dan nieuwe, energiezuinige modellen. Het is daarom aan te raden om oude apparaten te vervangen door nieuwe modellen met het energielabel A++ of hoger. Hierdoor bespaar je niet alleen op je energierekening, maar draag je ook bij aan een beter milieu.

4. Zet De Slaapstand Uit

De slaapstand lijkt handig, maar het verbruikt onnodig veel energie. Schakel de slaapstand daarom uit en schakel het apparaat volledig uit wanneer je het niet gebruikt.

5. Verwijder Opladers Uit Het Stopcontact Wanneer Je Ze Niet Gebruikt

Opladers van bijvoorbeeld telefoons en laptops verbruiken ook energie, zelfs wanneer er geen apparaat is aangesloten. Haal daarom de oplader uit het stopcontact wanneer je hem niet gebruikt.

Veel Gestelde Vragen Over Sluimerverbruik

1. Wat Is Het Verschil Tussen Sluimerverbruik En Standby-stand?
Er is geen verschil tussen sluimerverbruik en standby-stand. Het zijn beide termen voor het verbruik van elektrische apparaten wanneer ze in de ruststand staan, maar niet volledig zijn uitgeschakeld.

2. Waarom Is Sluimerverbruik Schadelijk Voor Het Milieu?
Sluimerverbruik kost onnodig veel energie en draagt daarom bij aan de CO2-uitstoot, wat weer schadelijk is voor het milieu. Daarnaast worden er ook extra grondstoffen en materialen verbruikt voor het produceren van energie die niet nodig is.

Lees ook:   Hoe worden dubbelwandige platen bevestigd?

3. Wat Is Het Energieverbruik Van Apparaten In Sluimerverbruik?
Het energieverbruik van apparaten in sluimerverbruik kan variëren van enkele watts tot zelfs enkele honderden watts per uur.

4. Welke Apparaten Verbruiken Veel In Sluimerverbruik?
Apparaten die veel energie verbruiken in sluimerverbruik zijn onder andere dvd-spelers, tv’s, gameconsoles, computers en printers.

5. Maakt Het Uit Hoeveel Apparaten Je Hebt?
Ja, het aantal apparaten dat je hebt heeft invloed op je energierekening. Hoe meer apparaten je hebt, hoe meer sluimerverbruik er plaatsvindt en hoe hoger de energierekening wordt.

Conclusie

Sluimerverbruik lijkt onschuldig, maar het is een echte boosdoener voor zowel je portemonnee als het milieu. Met behulp van de besparingstips in dit artikel kun jij zelf gemakkelijk sluimerverbruik verminderen. Gebruik bijvoorbeeld een stekkerdoos met een schakelaar, schakel apparaten volledig uit wanneer je ze niet gebruikt en vervang oude apparaten door nieuwe, energiezuinige modellen.

Door bewust om te gaan met sluimerverbruik draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar bespaar je ook nog eens flink op je energierekening.