Extra premie voor wie zonnepanelen combineert met warmtepomp

Extra premie voor wie zonnepanelen combineert met warmtepomp

Als je overweegt om zonnepanelen en een warmtepomp aan te schaffen, heb je nog een extra reden om tot actie over te gaan. Sinds 2021 is er namelijk een extra premie beschikbaar voor wie deze technologieën combineert. In dit artikel lees je alles over de voordelen van zonnepanelen en een warmtepomp, de verschillende premies en subsidies waar je als consument recht op hebt en waarom het zinvol is om deze technologieën met elkaar te combineren.



Zonnepanelen en warmtepomp combineren: waarom?

Zonnepanelen en warmtepompen zijn beide technologieën die bijdragen aan een duurzame woning. Door de combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp, verlaag je niet alleen je energierekening, maar verklein je ook je ecologische voetafdruk. Maar hoe werken deze technologieën eigenlijk en wat zijn de specifieke voordelen?

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn panelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Dit proces gebeurt via fotovoltaïsche cellen die in de zonnepanelen verwerkt zitten. De opgewekte elektriciteit kan worden gebruikt voor de werking van het huishouden. Door zonnepanelen te installeren, produceer je groene stroom en verminder je je afhankelijkheid van traditionele energieleveranciers.



Warmtepomp

Een warmtepomp is een systeem dat de warmte uit de omgeving haalt om een woning te verwarmen. In tegenstelling tot klassieke verwarmingssystemen, die werken op basis van gas of stookolie, werken warmtepompen op groene stroom. Door een warmtepomp te installeren, verklein je dus niet alleen je ecologische voetafdruk, maar bespaar je ook op je energiefactuur.

Extra premie sinds 2021

Sinds 1 januari 2021 is er een extra premie beschikbaar voor wie zonnepanelen en een warmtepomp combineert. Deze premie bestaat uit drie delen:

  • Een premie van €300 per kWp, met een maximum van €1500 voor de zonnepanelen;
  • Een premie van €3000 voor de installatie van een warmtepomp;
  • Een premie van €300 voor de combinatie van de zonnepanelen met de warmtepomp.
Lees ook:   Condensatieketel met buitenvoeler

Andere premies en subsidies

Naast de extra premie van 2021, zijn er nog andere premies en subsidies waar je als consument recht op hebt. Zo is er de netvergoeding voor wie stroom produceert en teruglevert aan het net en is er de belastingvermindering voor wie investeert in groene energie. Daarnaast zijn er nog lokale, regionale en federale premies en subsidies die de aankoop van zonnepanelen en warmtepompen ondersteunen. Om te weten welke premies en subsidies beschikbaar zijn in jouw gemeente of regio, kan je je best informeren bij de bevoegde instanties.

Combinatie van zonnepanelen en warmtepomp: voordelen

Maar waarom zou je als consument zonnepanelen en een warmtepomp combineren? Het antwoord is simpel: door de combinatie van deze technologieën versterk je het positieve effect op je energierekening en je ecologische voetafdruk. De warmtepomp kan namelijk niet alleen de woning verwarmen, maar ook koelen tijdens de zomermaanden. Door de zonnepanelen te koppelen aan de warmtepomp, benut je bovendien de stroom die je zonnepanelen produceren optimaal en zorg je voor een lager energieverbruik.

Besluit

De combinatie van zonnepanelen en warmtepompen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de consument. Met de extra premie van 2021 wordt de drempel nog verder verlaagd om deze duurzame technologieën te installeren. Informeer je bij de bevoegde instanties en ontdek welke premies en subsidies beschikbaar zijn in jouw gemeente of regio. Twijfel niet langer en maak werk van een duurzame woning.

FAQs

1. Ik heb al zonnepanelen, kan ik nog gebruikmaken van de extra premie?

Ja, als je al zonnepanelen hebt geïnstalleerd, kan je nog steeds gebruikmaken van de extra premie. Let wel op de voorwaarden en de maximale bedragen.

Lees ook:   Verwarmen met zonne-energie – heeft dat zin?

2. Kan ik nog andere premies en subsidies aanvragen?

Ja, naast de extra premie van 2021 zijn er nog andere premies en subsidies beschikbaar voor wie investeert in groene energie. Informeer je bij de bevoegde instanties en ontdek welke premies en subsidies beschikbaar zijn in jouw gemeente of regio.

3. Moet ik een professional inschakelen voor de installatie van de zonnepanelen en de warmtepomp?

Ja, voor de installatie van zonnepanelen en warmtepompen is het aangeraden om een professional in te schakelen. Zo ben je zeker van een correcte installatie en kan je ook rekenen op een optimale werking van de technologieën.

4. Wat is het voordeel van een warmtepomp ten opzichte van klassieke verwarmingssystemen?

Een warmtepomp draait op groene stroom en verbruikt dus minder energie dan klassieke verwarmingssystemen. Dit resulteert in een lagere energiefactuur en een kleinere ecologische voetafdruk.

5. Wat gebeurt er met de opgewekte stroom van de zonnepanelen die niet gebruikt wordt?

De opgewekte stroom van de zonnepanelen die niet gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan het net. Hiervoor moet je een contract afsluiten met een energieleverancier en betaal je een netvergoeding.