Fiscale woningaftrek gehuwd koppel

In dit artikel bespreken we het onderwerp “Fiscale woningaftrek gehuwd koppel.” Doorheen dit stuk zullen we enkele belangrijke elementen bespreken waarvan gehuwde koppels gebruik kunnen maken om fiscale voordelen te genieten bij het kopen van een woning in België.

Fiscale woningaftrek gehuwd koppel

Wat is fiscale woningaftrek?

Bij de aankoop van een woning kan je als particulier genieten van een aantal fiscale voordelen. Dit geldt zowel voor alleenstaanden als gehuwde koppels. Zo kan je bijvoorbeeld een belastingvermindering krijgen op de intresten van je hypothecaire lening. Daarnaast heb je ook recht op een vermindering van de registratierechten (ook wel bekend als de ‘woonbonus’).



Hoe werkt fiscale woningaftrek voor gehuwde koppels?

Als gehuwd koppel geniet je van dezelfde fiscale voordelen als een alleenstaande. Echter, wanneer je samen een woning koopt, zal de belastingvermindering verdeeld worden tussen beide partners in verhouding tot hun netto-inkomen.

Hoe wordt de belastingvermindering verdeeld?

Je kan de belastingvermindering verdelen tussen beide partners zoals jullie wensen. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat het bedrag dat je kan aftrekken afhankelijk is van het inkomen van de minst verdienende partner. Overweeg dus zeker om de verdeling van de aftrek aan te passen in functie van jullie beide inkomens.



Wat is de woonbonus?

De woonbonus is de belastingvermindering die je kan krijgen op de registratierechten bij de aankoop van een woning. Dit is een vermindering van het verkooprecht of de registratierechten. Dit bedrag kan erg hoog oplopen, waardoor het zeker de moeite loont om hierover goed geïnformeerd te zijn.

Lees ook:   Hoe een hellend dak isoleren?

Wat zijn de voorwaarden voor de woonbonus?

Om gebruik te maken van de woonbonus, moet je enkele voorwaarden vervullen. Zo mag het kadastraal inkomen van de woning niet hoger zijn dan een bepaald bedrag (momenteel ligt dit op 745 euro). Daarnaast moet je de woning binnen de twee jaar bewonen als hoofdverblijfplaats. Ten slotte mag je geen andere woning in eigendom hebben.

Welke andere belastingvoordelen kan ik genieten?

Naast de belastingvermindering op de intresten van je hypothecaire lening en de woonbonus bestaan er nog tal van andere fiscale voordelen waarvan je kan genieten. Zo heb je bijvoorbeeld recht op een belastingaftrek voor het onderhoud van een woning waarvan je eigenaar bent. Daarnaast kan je ook genieten van een belastingvermindering voor energiebesparende investeringen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of hoogrendementsglas.

Conclusie

Als gehuwd koppel kan je genieten van tal van fiscale voordelen bij de aankoop van een woning. Het is dan ook belangrijk om je goed te informeren en te laten adviseren door een expert.

FAQs

1. Kan ik de woonbonus behouden als mijn partner overlijdt?

Ja, je kan de woonbonus behouden als je partner overlijdt. Je zal dan echter wel opnieuw moeten aangeven dat je de woning als hoofdverblijfplaats gebruikt.

2. Kan ik de woonbonus nog krijgen als ik al een andere woning bezit?

Nee, als je al in het bezit bent van een woning kan je geen gebruik maken van de woonbonus.

3. Moet ik mijn hypothecaire lening bij een bepaalde bank afsluiten om van de fiscale voordelen te genieten?

Neen, je kan bij elke bank een hypothecaire lening afsluiten en genieten van de fiscale voordelen. Het is belangrijk om verschillende banken te vergelijken en te kijken welke lening voor jullie het meest interessant is.

Lees ook:   Deur plaatsen

4. Moet ik een vaste partner hebben om te genieten van de fiscale voordelen?

Neen, ook samenwonenden genieten van dezelfde fiscale voordelen. Wel moeten zij kunnen bewijzen dat zij minstens één jaar samenwonen.

5. Is de fiscale woningaftrek beperkt tot de aankoop van een huis of kan ik ook genieten van voordelen bij de aankoop van een appartement?

Ja, je kan ook genieten van de fiscale voordelen bij de aankoop van een appartement. Het maakt dus geen verschil welke soort woning je aankoopt.