Het zelfvoorzienende huis wordt steeds populairder in de loop van de duurzaamheid. Er zijn enorme verschillen tussen het begrip van de term.
De term “zelfvoorzienend”
Zelfvoorzienend betekent onafhankelijkheid. Als je zelfvoorzienend wilt leven, wil je vrij zijn van invloeden en prestaties van buitenaf. Terwijl sommige zelfvoorzienende woningen dit aanbieden in termen van elektriciteit, zijn andere gebouwen volledig zelfvoorzienend. De term is dan ook controversieel. In Duitsland is de levering om redenen van bouwrecht niet onafhankelijk van alle externe leveringsnetwerken haalbaar. Er moet in ieder geval de aansluiting op de riolering worden gemaakt, dit is wettelijk verplicht. Nieuwbouw is alleen mogelijk als er een rioleringsnetwerk is.
Zelfvoorzienende methoden afhankelijk van het toepassingsgebied
Kortom, er zijn al verschillende methoden die zelfvoorzienend leven mogelijk maken. Ook als er nog behoefte is aan optimalisatie en de implementatie soms niet eenvoudig mogelijk is, kun je in principe de volgende gebieden zelfvoorzienend maken.
- Actueel
- Verwarming
- Water
- Rioolwater
Actueel
De levering van het huis met elektriciteit is al op verschillende manieren zelfvoorzienend. U kunt bijvoorbeeld een warmtekrachtcentrale, windturbine of fotovoltaïsch systeem gebruiken om de stroomvoorziening te garanderen. Met name de zonnepanelen op het dak zijn goed geschikt om zelfstandig elektriciteit op te wekken. Dit vereist echter dure opslagtechnologie. Anders kun je de elektriciteit alleen gebruiken als er voldoende zon beschikbaar is.
Verwarming
Verwarming wordt al vaak autonoom geproduceerd. Olieketels of warmtepompen zijn hiervoor geschikt. Veel huizen zijn al zelfvoorzienend op het gebied van verwarming.
Water
In principe is de watervoorziening mogelijk via regenwater en met geschikte filtratiesystemen. Nogmaals, je moet echter nadenken over opslag. In Duitsland is het gebruik van regenwater echter slechts in beperkte mate toegestaan.
Rioolwater
Hetzelfde geldt voor afvalwater. Composttoiletten of septic tanks stellen u in staat om afvalwater af te voeren. Dergelijke voorzorgsmaatregelen zijn echter alleen toegestaan als er geen riolering is. Dan heb je een speciale bouwvergunning nodig. In Duitsland is aansluiting op het rioolnet dus bijna onvermijdelijk noodzakelijk. Zelfvoorzienend wonen is in dit opzicht niet mogelijk.
De voor- en nadelen van zelfvoorzienend wonen
Zelfvoorzienende huizen bieden u zowel voor- als nadelen. De volgende vergelijking laat je zien waar je op voorbereid moet zijn.
Dit zijn de voordelen
Allereerst profiteert u van een enorme zelfstandigheid. Ze zijn onafhankelijk van de openbare levering en de kosten van de aanbieders. Op de lange termijn verlaagt u de kosten. Vanaf de afschrijving van de investering kunt u zelfvoorzienend leven en leven, ongeacht prijsstijgingen en belastingen.
Dit zijn de nadelen
Aan de andere kant is een volledig zelfvoorzienend leven vandaag technisch of juridisch nog niet mogelijk. De opslag van energie is ontoereikend of erg duur. Bovendien zijn er vooral in de winter problemen, wanneer de toevoer niet voldoende is om het huis te verwarmen. Preventie is het motto – dit is mogelijk, maar gaat gepaard met verdere kosten.