Gedaan met rillen! Zo kies je een terrasverwarmer op jouw maat
Heb jij ook zo’n zin in de zomeravonden op jouw terras, maar wil je niet bibberend en met een dekentje op je tuinmeubelen zitten? Dan is een terrasverwarmer dé oplossing voor jou! Maar waar moet je precies op letten bij het kiezen van een terrasverwarmer? In dit artikel leggen wij het haarfijn uit.
H1: Het type terrasverwarmer kiezen
Een van de eerste keuzes die je moet maken wanneer je een terrasverwarmer wilt kopen is het type. Hier zijn drie mogelijkheden:
H2: Staande terrasverwarmer
Deze terrasverwarmer is geschikt wanneer er voldoende ruimte is op jouw terras. De staande terrasverwarmer is namelijk redelijk groot en neemt veel plaats in. Daarnaast is hij gemakkelijk verplaatsbaar, dus je kan hem eenvoudig opbergen tijdens de winter.
H2: Hangende terrasverwarmer
Een hangende terrasverwarmer kan gemonteerd worden aan de muur of het plafond. Deze optie neemt geen ruimte in beslag op jouw terras, maar je moet wel rekening houden met de beschikbare hoogte om de terrasverwarmer op te hangen.
H2: Tafelmodel terrasverwarmer
Een tafelmodel terrasverwarmer is klein en compact. Hierdoor is hij gemakkelijk te verplaatsen en neemt hij weinig plaats in. Deze terrasverwarmer is ideaal voor kleinere terrassen en kan op de tafel geplaatst worden.
H1: Het vermogen van de terrasverwarmer
Het vermogen van de terrasverwarmer is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het vermogen geeft aan hoeveel warmte de terrasverwarmer uitstraalt. Deze wordt uitgedrukt in watt.
Het vermogen van een terrasverwarmer varieert van 1000 tot 3000 watt. Hoe hoger het vermogen, hoe meer warmte er wordt uitgestraald. Houd er wel rekening mee dat een hoger vermogen ook betekent dat de terrasverwarmer meer stroom verbruikt en duurder is in verbruik. Afhankelijk van de grootte van je terras en de gewenste temperatuur kan je het vermogen kiezen dat bij jouw situatie past.
H1: Gas of elektrisch
Een andere keuze die je moet maken bij het kiezen van een terrasverwarmer is of je een gas- of elektrische terrasverwarmer wilt.
H2: Gas
Gasgestookte terrasverwarmers hebben een groot bereik, waardoor ze geschikt zijn voor grotere terrassen. Daarbij is het voordeel van een gasverwarming dat hij na het aansluiten direct kan branden. Ook wanneer de stroom uitvalt, kan je nog altijd genieten van warmte op jouw terras. De nadelen van een gasgestookte terrasverwarmer zijn het hogere verbruik en de uitstoot van verbrandingsgassen. Die gassen zijn niet zo milieuvriendelijk.
H2: Elektrisch
Elektrische terrasverwarmers zijn geschikt voor kleinere terrassen en creëren een minder intense warmte. Hierdoor is het effect van een elektrische terrasverwarmer anders dan dat van een gasgestookte terrasverwarmer. Elektrische terrasverwarmers zijn gemakkelijk in gebruik en zijn milieuvriendelijker dan gasgestookte terrasverwarmers. Het enige nadeel is dat ze tijd nodig hebben om op te warmen. Maar eens op temperatuur, hebben ze wel een directe impact.
H1: Het design
Bij de keuze van de terrasverwarmer is ook het design belangrijk. Kies een design dat past bij jouw terrasmeubelen en de stijl van jouw huis. Zo zal de terrasverwarmer een harmonieus geheel vormen met je terras en woning.
Daarnaast kan je ook kiezen voor extra functionaliteiten, zoals een regelbare thermostaat en verlichting. Regelbare thermostaat helpt om de gewenste temperatuur in te stellen die bij jouw situatie past. Daarnaast kan verlichting extra sfeerverlichting geven op jouw terras e wil je graag langer verwarmen als het donker wordt. Denk daar dus zeker over na bij de keuze van jouw terrasverwarmer.
H1: Welke kosten moet je verwachten?
De prijs van een terrasverwarmer hangt af van verschillende factoren, zoals het type, het vermogen en het design. Gasgestookte terrasverwarmers hebben over het algemeen een hogere aankoopprijs en een hoger verbruik in vergelijking met elektrische terrasverwarmers.
Echter, bedenk ook de bijkomende kosten bij de aanschaf van een terrasverwarmer. Zo zal een gasgestookte terrasverwarmer meer kosten in verbruik dan een elektrische terrasverwarmer. Ook wanneer je de terrasverwarmer wil laten plaatsen, moet ook met installatiekosten rekening houden. Houd dus rekening met het totaalplaatje van jouw aankoop.
Conclusie
Een terrasverwarmer is een fantastische oplossing om gezellig buiten te zitten tijdens de zomeravonden. Bij het kiezen van de terrasverwarmer kan je rekening houden met verschillende factoren, zoals type, vermogen en design. Let ook goed op de bijkomende kosten. Met onze tips ben je in staat jouw ideale terrasverwarmer te kiezen en optimaal te genieten van jouw terras.
FAQs
Hoe kan ik een terrasverwarmer onderhouden?
Je kan het beste de terrasverwarmer laten schoonmaken door een professionele reiniger. Zorg er daarbij altijd voor dat je bij de aankoop van een terrasverwarmer kiest voor eentje die een corrosiebestendige coating heeft of een beschermhoes.
Is een terrasverwarmer veilig?
Ja, een terrasverwarmer is veilig, zolang je hem goed gebruikt volgens de instructies van de fabrikant. Let wel op dat een terrasverwarmer een warmtebron is. Hierdoor wordt het een brandrisico wanneer de terrasverwarmer op verkeerde manier wordt gebruikt.
Kan een terrasverwarmer het hele jaar buiten blijven staan?
Ja, veel terrasverwarmers zijn geschikt om het hele jaar buiten te blijven staan. Let er wel op dat een terrasverwarmer het beste opgeborgen kan worden in de wintermaanden. Kies wel een goede beschermhoes of een plek in de tuin die goed droog is.
Kan ik iedere terrasverwarmer aansluiten op mijn stroompunt?
Ja, iedere terrasverwarmer is aan te sluiten op jouw stroompunt. Let wel altijd op de waardes van je stopcontact bij de aankoop van de terrasverwarmer. Indien jouw stopcontact werkt op maximale wattage kan je kiezen voor een terrasverwarmer die niet hoger is dan deze maximale wattage.
Wat is het beste moment om een terrasverwarmer aan te schaffen?
Het beste moment om een terrasverwarmer aan te schaffen is een moment wanneer er kortingen zijn,en een periode net na de winter. In de winterperiode is er namelijk minder vraag naar terrasverwarmers. Let daarbij ook op andere kortingsperiodes zoals Black Friday en de winteruitverkoop.