Geen gasaansluiting in je straat? Zo kan je toch op gas verwarmen

Geen gasaansluiting in je straat? Zo kan je toch op gas verwarmen

Als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning, is het vanzelfsprekend dat er een gasaansluiting is. Maar wat nou als je verhuist naar een plek waar geen gasaansluiting in de buurt is? Dat lijkt in eerste instantie wellicht een groot probleem, zeker als je graag op gas wilt blijven verwarmen. Het goede nieuws is dat er verschillende oplossingen zijn waarmee je toch op gas kunt blijven verwarmen, zonder dat je daarvoor gebruik hoeft te maken van een gasaansluiting in je straat. We leggen je graag uit hoe je dit kunt doen.



Inhoudsopgave

Optie 1: Biopropaan

Biopropaan is een duurzaam alternatief voor aardgas en is geschikt voor gebruik in cv-ketels, fornuizen en geisers. Het wordt geproduceerd uit afval- en reststromen, zoals groente-, fruit- en tuinafval, landbouwresten en slib. Door deze grondstoffen te vergisten, ontstaat een biogas dat vervolgens wordt opgewerkt tot biopropaan. Biopropaan is dus een hernieuwbare energiebron die CO2-neutraal is en minder belastend voor het milieu dan fossiele brandstoffen.

Het grootste voordeel van biopropaan is dat het een directe vervanger is van aardgas en dus zonder aanpassingen kan worden gebruikt in je cv-ketel. Bovendien is de calorische waarde van biopropaan vergelijkbaar met die van aardgas, waardoor de warmte-opbrengst gelijk blijft. Wel is biopropaan op dit moment nog relatief duur, dus het is vooral interessant voor mensen die bereid zijn om te investeren in duurzame energie.

Lees ook:   Hoe vocht in metselwerk te meten


Optie 2: Propaan in gasflessen

Een andere optie is om gebruik te maken van propaan in gasflessen. Propaan is, net als aardgas, een fossiele brandstof die onder hoge druk vloeibaar wordt gemaakt en wordt opgeslagen in gasflessen. Deze flessen kun je bij diverse leveranciers kopen of huren. De gasflessen worden regelmatig bijgevuld en kunnen gebruikt worden voor het verwarmen van je huis en het koken op het gasfornuis.

De voordelen van propaan in gasflessen zijn dat het een relatief goedkope oplossing is en dat het gebruik van gasflessen zeer flexibel is. Je kunt immers altijd een extra gasfles bestellen als je bijna door je voorraad heen bent. Nadeel is wel dat je afhankelijk bent van de leverancier van de gasflessen en dat je regelmatig moet controleren of er nog genoeg gas in de flessen zit.

Optie 3: Groen gas

Een derde optie is om te kiezen voor groen gas. Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas en wordt geproduceerd uit biomassa, zoals afval van de landbouw en de voedingsmiddelenindustrie en rioolslib. Het biogas dat hierbij ontstaat, wordt opgewerkt tot groen gas dat direct kan worden ingevoerd in het gasnetwerk. Het grote voordeel van groen gas is dat het dezelfde eigenschappen heeft als aardgas en dus zonder aanpassingen kan worden gebruikt in cv-ketels, geisers en gasfornuizen.

Groen gas heeft als voordeel dat het hernieuwbaar is en relatief milieuvriendelijk. Tegelijkertijd is groen gas op dit moment nog relatief duur en is de productiecapaciteit beperkt. Het is dus vooral een interessante optie voor mensen die graag willen bijdragen aan duurzame energie en bereid zijn om daarvoor meer te betalen.

Lees ook:   Levensduur warmtepomp verlengen

Optie 4: Elektrische verwarming

Een andere optie is om te kiezen voor elektrische verwarming. Hierbij wordt je huis verwarmd met behulp van elektrische radiatoren, vloerverwarming of een warmtepomp. Het voordeel van elektrische verwarming is dat het geen fossiele brandstoffen verbruikt en dus relatief milieuvriendelijk is. Tegelijkertijd is elektriciteit op dit moment nog relatief duur en kan het verwarmen van je huis met elektrische radiatoren of vloerverwarming behoorlijk in de papieren lopen.

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel en kan in veel gevallen ook worden gebruikt om je huis te koelen. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of uit de bodem en gebruikt deze warmte om je huis te verwarmen. Het voordeel van een warmtepomp is dat het een duurzaam alternatief is voor aardgas en dat het vrijwel geen CO2-uitstoot heeft. Tegelijkertijd is een warmtepomp nog relatief duur in aanschaf, al worden de kosten steeds lager.

Optie 5: Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel en kan in veel gevallen ook worden gebruikt om je huis te koelen. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of uit de bodem en gebruikt deze warmte om je huis te verwarmen. Het voordeel van een warmtepomp is dat het een duurzaam alternatief is voor aardgas en dat het vrijwel geen CO2-uitstoot heeft. Tegelijkertijd is een warmtepomp nog relatief duur in aanschaf, al worden de kosten steeds lager.

Veelgestelde vragen

Kan ik biopropaan gebruiken in mijn bestaande cv-ketel?

Ja, dat kan. Biopropaan heeft dezelfde eigenschappen als aardgas en kan zonder aanpassingen in je bestaande cv-ketel worden gebruikt.

Lees ook:   Gevolgen lek in waterleiding?

Wordt biopropaan al op grote schaal toegepast?

Nee, op dit moment wordt biopropaan nog niet op grote schaal toegepast. Het is wel een duurzaam alternatief voor aardgas en de verwachting is dat de vraag naar biopropaan de komende jaren zal toenemen.

Is propaan veilig?

Ja, propaan is veilig zolang je het op de juiste manier gebruikt en opslaat. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de gasflessen rechtop bewaart en dat je ze niet in de buurt van een warmtebron plaatst.

Kan ik groen gas kopen bij mijn energieleverancier?

Sommige energieleveranciers bieden groene gascontracten aan. Het is wel belangrijk om te controleren of het groene gas dat wordt aangeboden ook daadwerkelijk groen is en aan bepaalde criteria voldoet.

Zijn elektrische radiatoren duur in gebruik?

Elektrisch verwarmen is in het algemeen duurder dan het gebruik van aardgas. Het is daarom belangrijk om goed te letten op je energieverbruik als je kiest voor elektrische verwarming.

Wat kost een warmtepomp?

De prijzen van een warmtepomp variëren sterk, afhankelijk van het type warmtepomp en de grootte van je huis. De kosten liggen doorgaans tussen de €7.000 en €15.000, inclusief installatie.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er diverse opties om op gas te blijven verwarmen als er geen gasaansluiting in je straat aanwezig is. Biopropaan, propaan in gasflessen, groen gas, elektrische verwarming en warmtepompen zijn allemaal duurzame alternatieven voor aardgas die bovendien goed werken als verwarming- en kookbron. Welke optie het best bij jou past hangt onder andere af van je persoonlijke wensen en budget.