Gemene muur onderkappen
Een gemene muur wordt gedeeld tussen aangrenzende percelen die niet van dezelfde eigenaar zijn. Soms komt het voor dat één van de eigenaren een extra verdieping wil bouwen bovenop zijn bestaande pand. In dat geval moet de gemene muur worden onderkapt om de mogelijkheid te creëren dat de eigenaar zijn bouwfundament kan plaatsen. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het onderkappen van een gemene muur.
Wat is een gemene muur?
Een gemene muur is een muur die de eigendom is van twee verschillende eigenaren, die aan weerszijden van de muur grenzen aan hun eigendom. De fundatie van de gemene muur staat op één perceel, terwijl de gemene muur op de eigendomsgrens staat. Zowel de kosten als de winsten moeten worden gedeeld tussen de verschillende eigenaren. Zo kan bijvoorbeeld de eigenaar van het naburige perceel de muur gebruiken om zijn gebouw te ondersteunen.
Waarom een gemene muur onderkappen?
Als je een extra verdieping wilt bouwen op je gebouw, zal je rekening moeten houden met de gemene muur. De gemene muur mag namelijk niet aan het wankelen worden gebracht. In dat geval zal je de fundatie van de muur moeten onderkappen tot de gewenste diepte. Door de muur te onderkappen, creëer je voldoende ruimte om de bouwfundamenten te plaatsen.
Hoe verloopt het onderkappen?
Om de gemene muur te onderkappen zijn er verschillende stappen nodig:
Optie-overeenkomst
Voordat je kunt beginnen met onderkappen, moet eerst een optie-overeenkomst afgesloten worden tussen de verschillende eigenaren. In dit document worden de afspraken vastgelegd met betrekking tot de timing, de kosten en verantwoordelijkheden van onderkapping.
Veiligheidsmaatregelen
Veiligheidsmaatregelen zijn nodig om te voorkomen dat de muur aan het wankelen wordt gebracht. Eerst moet een staalconstructie worden geplaatst die de muur ondersteunt wanneer de werkzaamheden plaatsvinden.
Onderkappen
Om de gemene muur te onderkappen worden er verticale sleuven gegraven met een spanwijdte van ongeveer een meter. Deze sleuven worden één voor één gegraven en opgevuld met gestort beton, totdat het niveau van de muur bereikt is.
Afwerking
De gestorte betonvulling wordt afgewerkt en opgevuld met metselwerk. Tenslotte wordt de muur gestabiliseerd door de staalconstructie te verwijderen, omdat de nieuwe fundaties bijdragen aan de stabiliteit van de muur.
Wat zijn de kosten?
Het onderkappen van een gemene muur kan kosten met zich meebrengen. Er dienen immers veiligheidsmaatregelen getroffen te worden en ook het regelen van de optie-overeenkomst kan geld kosten. De kosten kunnen verschillen afhankelijk van de aard van het project, het type muur en het soort fundering. Zorg ervoor dat je op voorhand een goede schatting laat maken om onaangename verrassingen te vermijden.
Hoelang duurt de procedure?
Het onderkappen van een gemene muur kan afhankelijk van verschillende elementen verschillende duurtijden meebrengen. Zo dien je rekening te houden met de grootte van de muur en welke veiligheidsmaatregelen er getroffen dienen te worden. Gemiddeld genomen duurt de procedure drie tot vier weken.
Moet ik een vergunning aanvragen?
Het antwoord op deze vraag hangt af van de omvang van het project. Bij het onderkappen van een gemene muur is in principe geen vergunning vereist. Let wel op dat er aan bepaalde veiligheidsmaatregelen moeten voldaan worden en dat er mits het ontbreken van de nodige optie-overeenkomst eveneens juridische gedingen kunnen volgen.
Hoe kan ik een aannemer vinden die deze werken kan uitvoeren?
Het vinden van een betrouwbare aannemer kan een hele klus zijn. Zorg ervoor dat je geen aannemers kiest die voorafgaand aan de werken het benodigde materiaal reeds afleveren. Dit zijn namelijk vaak geen eerlijke aannemers. Let er verder op dat de aannemer verantwoordelijk is voor het naleven van de veiligheidsvoorschriften en hiervoor aansprakelijk kan worden gesteld bij het niet naleven van deze voorschriften.
Eindconclusie
Het onderkappen van een gemene muur is een delicate procedure waarbij veiligheidsmaatregelen essentieel zijn. Zorg ervoor dat je optie-overeenkomsten afsluit en krijg een goede indicatie van de kosten om zo onaangename verrassingen te vermijden. Denk op voorhand na over eventuele vergunningen die vereist zijn en neem je tijd om een betrouwbare aannemer te vinden.
FAQs:
1. Wat is een optie-overeenkomst?
Een optie-overeenkomst is een contract tussen beide partijen waarin afspraken worden vastgelegd met betrekking tot de timing, kosten en verantwoordelijkheden van het onderkappen van de gemene muur.
2. Moet ik een vergunning aanvragen?
Bij een standaardonderkapping van een muur is in principe geen vergunning vereist. Echter, houd rekening met de veiligheidsvoorschriften die de muur beschermen en mogelijke juridische gedingen in geval van nalatigheid.
3. Hoeveel kost het onderkappen van een gemene muur?
De kosten kunnen variëren van project tot project en hangen af van de grootte van de muur en de soort fundering. Het is daarom belangrijk een goede schatting te maken en deze afspraken op te nemen in de optie-overeenkomst.
4. Hoe lang duurt het onderkappen van een gemene muur?
De duurtijd van het onderkappen van een gemene muur kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. Het hangt af van de grootte van de muur en de veiligheidsvoorschriften die moeten worden nageleefd.
5. Kan ik een aannemer inschakelen voor de onderkapping van de muur?
Ja, het is aan te raden een aannemer te raadplegen voor deze werken. Let er wel op dat de aannemer verantwoordelijk is voor het naleven van de veiligheidsvoorschriften.