Aardbeien dragen hun vruchten van de vroege zomer tot de herfst. Als je aardbeienplanten in je tuin hebt, kun je misschien niet alle vruchten in één keer eten. Heb je ooit een aardbeiensap geprobeerd? In het bedrijfsleven is het zondig duur. Zelfgemaakt, het is gewoon onweerstaanbaar lekker.
Twee methoden om aardbeiensap te maken
Van aardbeien kun je gemakkelijk zelf vruchtensap maken. Er zijn twee methoden om uit te kiezen:
- Hete sappen
- Koude sappen
Voor de productie van aardbeiensap is het het beste om de zachte vruchten te gebruiken, die er misschien niet meer zo smakelijk uitzien voor pure consumptie. Voordat u begint met sappen, moet u de vruchten grondig wassen onder stromend water en de groene stengels verwijderen.
Hete sappen
De methode van hete sappen, ook wel stoomsappen genoemd, stelt u in staat om grote hoeveelheden sap te produceren die lang houdbaar zijn. Helaas gaan veel vitamines verloren bij deze methode. Het met stoom sap sap van aardbeien is nog steeds erg lekker.
Voor de productie heb je een stoomjuicer nodig, die bestaat uit twee potten op elkaar. Verwarm in de onderste pot het water. Via een geperforeerde plaat komt de stoom vervolgens in de bovenste pot waarin de vrucht ligt. De stoom zorgt ervoor dat de celstructuur van de aardbeien wordt vernietigd. Het sap komt uit het fruit en loopt door afvoerbuizen rechtstreeks in eerder gesteriliseerde flessen.
Het koude sap
Koud sap behoudt grotendeels alle voedingsstoffen en vitamines. De vruchten worden verwerkt met een sapcentrifuge in rauwe staat. Als u een sapcentrifuge bezit, weet u waarschijnlijk hoe dit apparaat werkt. Binnenin bevindt zich een wrijvingsschijf die zeer snel roteert en zo de vrucht verplettert. Uiteindelijk komt het pure sap uit de sapcentrifuge.
Een aardbeiensap dat op deze manier wordt geperst, moet onmiddellijk worden gedronken of vervolgens worden verwarmd en in steriele flessen worden gevuld. Want in de koelkast is het koudgeperste aardbeiensap maar een paar dagen houdbaar.