Afdichting van een stortbak – speciale kenmerken voor nieuwe en oude gebouwen

Afdichting van stortbakken

Het afdichten van een stortbak vindt plaats afhankelijk van de huidige omstandigheden en verschilt voor verschillende materialen en naargelang het een oud of een nieuw gebouw is. Tegenwoordig domineren twee bouwmaterialen – monolithische reservoirs gemaakt van plastic en meerdelige van beton. Beide hebben voor- en nadelen.

Een stortbak afdichten – de basis

In tegenstelling tot een put heeft een stortbak geen directe watervoorziening – het is een opvangbak voor drink- of proceswater, meestal verzonken in de grond, dat dient als een reservoir. Dit brengt speciale uitdagingen met zich mee bij het afdichten van een stortbak, omdat bij het wegpompen de volledige inhoud verloren gaat en niet wordt bijgevuld. Tegelijkertijd betekent elk lek niet alleen een continu verlies, maar kan het ook het bouwweefsel op grotere schaal ondermijnen en anderszins van buitenaf aanvallen.





Bij het afdichten van een stortbak kunnen verschillende scenario’s worden overwogen:

  • U wilt een bestaande stortbak vervangen.
  • U wilt een lek in een bestaande stortbak dichten.
  • Je wilt een nieuwe stortbak bouwen.
  • De stortbak is gemaakt van kunststof.
  • De stortbak is gemaakt van beton.
  • De stortbak is gemaakt van roestvrij staal.

Er zijn cruciale verschillen tussen de reparatie en de nieuwbouw of volledige vernieuwing van een stortbak. In de laatste twee gevallen bent u niet onderworpen aan beperkingen in de materiaalkeuze, maar is een reparatie strikt gekoppeld aan de beginvoorwaarden.

Het afdichten van een kunststof stortbak

Het is niet altijd mogelijk om een kunststof stortbak te repareren in geval van een groot defect. Een mogelijkheid voor meerdere kleinere lekkages is afdichten met epoxyhars, een andere is een speciaal lasproces voor kunststof oppervlakken. Het succes hangt af van de verbinding van de vezels met het oppervlak – maar omdat in dit geval het proces slechts aan één kant kan worden gebruikt, hangt de veilige toepassing af van het individuele geval.

Lees ook:   Hoe werkt verkrijgende verjaring?

Waterdicht maken van een betonnen stortbak

Een betonnen stortbak bestaat uit verschillende segmenten en vereist – omdat het in feite een poreuze grondstof is – zowel een afdichting van het oppervlak als de voegen. Voor dit doel kunt u ze vullen met een geschikte mortel die water afstoot en niet ontleedt, zelfs niet met langdurig vocht.

Afdichting van een roestvrijstalen stortbak

Over het algemeen heeft roestvrij staal uitstekende eigenschappen voor de constructie van de tank van een stortbak en is het extreem weerbestendig, maar wordt het zelden gebruikt vanwege de relatief hoge kosten. U kunt ze snel en permanent afdichten door normaal lassen.

Afdichting in een nieuw gebouw

Als u een nieuwe stortbak bouwt of een bestaande vervangt, hoeft u alleen beton inclusief de voegen volledig af te dichten. In dit geval zijn geschikte afdichtingsslibstoffen geschikt, die een vergelijkbare eigenschap hebben als beton, maar het tientallen jaren beschermen tegen weers- en andere omgevingsinvloeden. In het geval van kunststof of roestvrij staal is het voldoende om de connectoren vast te zetten zodat er op deze kritieke punten geen water ontsnapt.