Alles wat u moet weten over magneetventielen in de vaatwasser

Magneetventiel vaatwasser

Om een vaatwasser soepel te laten werken, zijn er verschillende magneetventielen binnenin geïnstalleerd. Deze zijn verantwoordelijk voor verschillende functies – en kunnen snel worden gedetecteerd als er een defect is opgetreden. Wat u moet weten over de respectievelijke magneetventielen, lees hier.

Het principe van magneetventielen

Magneetventielen worden niet alleen gebruikt in het systeem van vaatwassers, maar komen ook op veel andere plaatsen voor. Dit wordt verklaard door het eenvoudige functionele principe van deze componenten. Ze worden geopend en gesloten met behulp van magnetische kracht, die werkt via een stroomstroom en een spoel. Over het algemeen kunnen vier verschillende soorten controle worden onderscheiden:



  • Direct bediende magneetventielen;
  • piloot bediende magneetventielen;
  • Geforceerd gecontroleerde magneetventielen; evenals
  • Drukgestuurde magneetventielen.



Verschillende magneetventielen zijn geïnstalleerd in vaatwassers

Afhankelijk van de locatie, fabrikant en model hebben vaatwassers niet alleen verschillend geregelde magneetventielen, maar worden ze ook op verschillende plaatsen voor verschillende doeleinden gebruikt. Nogmaals, er kunnen modelgerelateerde verschillen zijn, maar meestal heeft een vaatwasser ten minste de volgende magneetventielen:

  • kleppen in de waterinlaat (Aquastop, inlaatklep en inlaat- en afvoerklep voor de waterzakken);
  • Kleppen voor de reinigingsmiddeldosering en voor de bovenste mand (die meestal functioneel kan worden verwaarloosd, omdat ze niet altijd essentieel zijn voor de werking van het apparaat).

Over de magneetventielen voor de waterinlaat

De magneetventielen van het waterinlaatsysteem zorgen er niet alleen voor dat het spoelwater in de juiste hoeveelheid op de juiste plaats terechtkomt, maar ook dat er een overvloed aan water kan zijn – en de keuken niet plotseling ondergronds gaat. In de regel zijn drie verschillende klepsystemen hiervoor verantwoordelijk:

  • Aquastop: De Aquastop voorkomt dat het apparaat overloopt en regelt de binnenkomende watervolumes. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat kraanwater constant kan stromen door de druk op de inlaat. Symptomatisch voor een defect is dus een overvolle vaatwasser.
Lees ook:   Elektrische verwarming: welke types zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen?

  • Inlaatventiel: De inlaatklep daarentegen regelt dat de vaatwasser water kan onttrekken – als dit niet het geval is, is een defect hier niet onwaarschijnlijk. Veel apparaten hebben een dubbele klep, die nog steeds zorgt voor functionaliteit als een magneetventiel beschadigd is.
  • Waterzakkranen: Voor dit doel hebben de meeste apparaten twee magneetventielen: één voor de inlaat en één voor de uitlaat. Als er geen water meer uit de waterzakken stroomt of ze vullen zich niet, is vervuiling van de bijbehorende kleppen vaak de trigger.

De circulatieklep en zijn taken

Naast de magneetventielen voor de waterinlaat is ook de circulatieklep van groot belang voor de werking van uw vaatwasser. Dit zorgt ervoor dat het spoelwater herhaaldelijk door het verwarmingscircuit wordt gepompt totdat het de gewenste temperatuur heeft bereikt – dan wordt het opnieuw doorgestuurd naar de sproeiarmen. Als er een defect of zware vervuiling van de circulatieklep is, komt dit meestal tot uiting in een of beide van de volgende operationele storingen:

  • Het water is niet of nauwelijks heet meer, waardoor het reinigende effect wordt aangetast; of
  • De vaat is niet meer goed schoon.