De rijpingsperiode van bramen begint meestal in juli en strekt zich uit over enkele maanden tot in de herfst. In sommige gevallen kunnen de bessen echter helemaal niet of niet volledig rijpen. Dit kan op zijn beurt te wijten zijn aan verschillende oorzaken.
De rijpingsperiode van bramen
De rijpingsperiode van bramen begint meestal in juni of juli en strekt zich uit over meerdere maanden. Omdat niet alle bessen tegelijkertijd rijpen, maar slechts geleidelijk, kunnen verse rijpe bessen meestal tot oktober steeds opnieuw worden geplukt.
Rijpe bramen herkennen
De mate van rijpheid van de bramen is vooral goed te herkennen aan de kleur van de bessen. De algemene soorten hebben bijzonder donkere, bijna zwarte bessen wanneer ze rijp zijn. Maar er zijn ook speciaal gefokte bramensoorten met rode bessen. Deze zijn niet alleen visueel vergelijkbaar met rode frambozen, maar vertegenwoordigen ook een kruising tussen frambozen en bramen.
Als de bessen niet rijpen
In sommige gevallen kan het echter voorkomen dat de bessen helemaal niet of niet volledig rijpen. Vooral in koelere zomers kan de oogsttijd worden uitgesteld of verkort en is slechts een beetje geduld voldoende. Als de bessen nog steeds niet rijpen, is dit meestal
- op de verkeerde locatie of weersomstandigheden
- of een besmetting met de bramengalmijt.
Onjuiste locatie of weersomstandigheden
Bramen geven de voorkeur aan zo warm en zonnig mogelijke locaties. Te weinig zonlicht of te vochtige weersomstandigheden kunnen leiden tot een onderbreking van de rijping of schimmelgroei op het fruit. Plant je bramen daarom op een zo zonnig mogelijke locatie, op een zonovergoten muur of een helling. Ook op het balkon moet je letten op voldoende zonlicht.
Een besmetting met de bramengalmijt
Als de individuele bessen niet gelijkmatig verkleuren, maar felrode vlekken blijven hebben, kan dit waarschijnlijk worden toegeschreven aan een plaag met de bramengalmijt. Hierdoor worden de afzonderlijke delen van de vrucht weggezogen en kunnen ze niet verder rijpen. Aangetast fruit is niet langer geschikt voor consumptie en moet royaal worden verwijderd.