België heeft op 3 landen na slechtst geïsoleerde woningen van Europa: waar of niet?

België heeft op 3 landen na slechtst geïsoleerde woningen van Europa: waar of niet?

Woningisolatie is een belangrijk onderwerp in de Europese Unie omdat het sterk bijdraagt aan de vermindering van de koolstofvoetafdruk van gebouwen. Veel landen hebben initiatieven genomen om deze tendens aan te pakken, maar hoe zit het met België? Volgens recente rapporten lijkt het erop dat België tot de slechtst geïsoleerde landen van Europa behoort. Maar is dit echt waar of zijn er andere factoren die een rol spelen?



Wat is woningisolatie en waarom is het belangrijk?

Woningisolatie houdt in dat er materialen worden geïnstalleerd in de muren, het dak en de vloeren van een woning om warmteverlies te verminderen en energie te besparen. Dit is belangrijk omdat het de energie-efficiëntie van een woning verhoogt en de factuur van de energierekening verlaagt. Ook helpt het om de hoeveelheid CO2-uitstoot te verminderen die wordt gegenereerd door huizen die veel energie verbruiken.



Volgens studies van het Europees Parlement is ongeveer 40% van de totale energieconsumptie in Europa afkomstig van gebouwen. Daarom heeft de Europese Unie in 2010 de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) uitgevaardigd om landen te stimuleren hun gebouwen te isoleren en energie-efficiënt te maken.

België en energiebesparing

België heeft de afgelopen jaren veel inspanningen geleverd om energie te besparen en de gewoonten van mensen te veranderen. Een van de methoden die het land heeft gebruikt om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren, is het invoeren van normen voor nieuwe gebouwen. Sinds 2015 moeten alle nieuwe gebouwen in België voldoen aan de EPBD-normen om de koolstofvoetafdruk te verminderen.

Lees ook:   Een werkblad in RVS: een knap staaltje design voor echte hobbykoks

Bovendien zijn er verschillende energiebesparingsprogramma’s opgesteld, zoals het Greenest Car Programma, dat een gratis energieadvies aanbiedt, of het Renovatiepact, dat als doel heeft de renovatiegraad van woningen op te voeren tot 2,5% per jaar.

België en woningisolatie

Hoewel België veel vooruitgang heeft geboekt in energiebesparing, ligt de focus nog steeds op het aanpakken van nieuw gebouwde panden. Volgens rapporten van het European Building Stock Observatory (EBSO) en Greenpeace, staat België op de vierde plaats van landen met de slechtst geïsoleerde woningen van Europa.

Dit betekent dat veel mensen in België nog steeds energie verspillen en hoge energierekeningen betalen vanwege slechte isolatie. Bovendien leidt dit tot meer CO2-uitstoot en een hogere koolstofvoetafdruk.

Wat zijn de oorzaken van slecht geïsoleerde woningen in België?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van de slechte isolatie van Belgische woningen. Hier zijn enkele van de meest waarschijnlijke:

1. Oude huizen

België heeft veel oude huizen, waaronder historische gebouwen. Deze huizen waren meestal niet ontworpen met isolatie in gedachten en het is vaak moeilijk om de muren en daken te isoleren zonder het uiterlijk van het huis te veranderen.

2. Gebrek aan regelgeving

In tegenstelling tot andere Europese landen heeft België geen specifieke nalevingsvereisten voor bestaande gebouwen. Dit betekent dat huiseigenaren niet verplicht zijn hun huizen te isoleren, zelfs als dit leidt tot energieverspilling.

3. Gebrek aan bewustzijn

Veel mensen zijn niet op de hoogte van het belang van isolatie en denken er niet aan om hun huizen te isoleren, zelfs als ze weten dat dit hen geld zou besparen.

Lees ook:   Brandverzekering: aanrader voor verhuurder én huurder

Wat kan er worden gedaan om de situatie te verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om de isolatie van woningen in België te verbeteren. Enkele suggesties zijn:

1. Verbetering van de regelgeving

De verbetering van de regelgeving zou betekenen dat huiseigenaren verplicht worden om hun huizen te isoleren en dat er meer geld beschikbaar komt om renovaties te ondersteunen.

2. Stimuleringsprogramma’s

Stimuleringsprogramma’s kunnen eigenaren van huizen aansporen om hun huizen te isoleren, door onder andere subsidies of fiscale voordelen aan te bieden.

3. Bewustmakingscampagnes

Bewustmakingscampagnes kunnen mensen informeren over het belang van isolatie en hen helpen hun huizen te isoleren.

Conclusie

Uit de gegevens blijkt dat België een relatief lage score heeft als het gaat om woningisolatie in Europa. Hoewel er enkele programma’s zijn om de situatie te verbeteren, moeten er verdere stappen worden ondernomen om de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren en CO2-uitstoot te verminderen.

FAQs

1. Is het mogelijk om zelf een huis te isoleren?

Ja, het is mogelijk om zelf een huis te isoleren, maar het wordt aangeraden om professionele hulp te zoeken omdat isolatie niet altijd duidelijk zichtbaar is.

2. Zijn er regels die eigenaren van huizen verplichten om hun huizen te isoleren?

Op dit moment zijn er in België geen specifieke nalevingsvereisten voor bestaande gebouwen.

3. Hoe kan ik controleren of mijn huis goed geïsoleerd is?

Er zijn verschillende manieren om te controleren of uw huis goed geïsoleerd is, zoals het uitvoeren van een thermografische inspectie.

4. Wat zijn de voordelen van woningisolatie?

Woningisolatie kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de energierekening, een vermindering van CO2-uitstoot en een verbetering van de luchtkwaliteit in huis.

Lees ook:   Geluidsisolatie ter hoogte van schouw

5. Zijn er stimuleringsprogramma’s om huiseigenaren aan te moedigen hun huizen te isoleren?

Ja, er zijn verschillende stimuleringsprogramma’s beschikbaar die eigenaren van huizen helpen hun huizen te isoleren, zoals subsidies of fiscale voordelen.