Betalen we straks minder schrijfgeld?

Betalen we straks minder schrijfgeld?

Er gaat een gerucht dat schrijfgeld binnenkort weleens tot het verleden kan behoren. Steeds meer vakbonden, vertalers en uitgevers uiten hun ongenoegen over het huidige systeem van schrijfgeld. Schrijfgeld is een compensatie voor Nederlandstalige auteurs van boeken die in het Frans, Duits of Engels worden vertaald. Maar het bedrag dat auteurs ontvangen, is in vergelijking met andere Europese landen zeer laag. Doordat er steeds minder boeken worden verkocht en steeds meer mensen online lezen, zou schrijfgeld weleens geen lang leven meer beschoren kunnen zijn. In dit artikel gaan we in op de vraag of schrijfgeld straks nog bestaat.



Wat is schrijfgeld?
Laten we eerst even stilstaan bij de betekenis van schrijfgeld. Schrijfgeld is een bedrag dat wordt uitgekeerd aan Nederlandstalige auteurs voor de vertaling van hun werk in een andere taal, zoals het Frans, Duits of Engels. In Nederland hebben auteurs recht op een vergoeding voor het gebruik van hun werk, ook in het buitenland. Door schrijfgeld krijgen schrijvers nog een extra compensatie wanneer hun werk wordt vertaald. Schrijvers ontvangen schrijfgeld van de uitgeverij die zijn of haar werk vertaalt.

Hoe hoog is het schrijfgeld?
Het bedrag dat schrijver ontvangt voor schrijfgeld is relatief laag in vergelijking met andere Europese landen. In België ontvangen auteurs bijvoorbeeld vier keer zoveel schrijfgeld als Nederlandse schrijvers. Ook in andere Europese landen ontvangen auteurs een hogere vergoeding. Dit komt doordat in Nederland de uitgeverijen de betalingen doen.



Waarom is er discussie over schrijfgeld?
Er zit een duidelijk verschil tussen de hoogte van schrijfgeld in Nederland en andere Europese landen. Dit is dan ook de reden waarom er discussie ontstaat over het huidige systeem. Schrijvers en uitgeverijen willen graag dat de vergoeding hoger wordt. Verschillende vakbonden zijn momenteel bezig om te kijken of het schrijfgeld opnieuw kan worden vastgesteld. Ook vertalers weten zich gesteund door deze acties omdat ook zij graag beter beloond willen worden.

Lees ook:   Fotovoltaïsch dak zonder dakpannen: mogelijkheden en voor- en nadelen

Wat zijn de gevolgen van de discussie over schrijfgeld?
Doordat schrijvers en vertalers al jaren ontevreden zijn over het lage vergoedingsbedrag, zijn veel boeken al niet meer vertaald in het Nederlands. De schrijvers geven aan dat ze vaak bijna niks verdienen aan de buitenlandse vertalingen. Hierdoor is het voor uitgeverijen en boekhandels financieel erg lastig om boeken in te kopen. Met de opkomst van e-books en andere online platformen wordt het verkopen van boeken alsmaar lastiger. Als schrijfgeld wordt afgeschaft, dan zal dit waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de verkoop van boeken in het algemeen.

Wat zijn de mogelijke oplossingen?
Het herzien van het schrijfgeld systeem omvat een grote verandering. Meerdere vakbonden pleiten daarom ook voor het afschaffen van het schrijfgeld en het verhogen van de boekprijzen. Het idee hierachter is dat schrijvers dan meer verdienen aan de verkoop van hun boeken. Ook is er de mogelijkheid om een collectief tarief in te voeren voor vertalers en een subsidiesysteem voor schrijvers. Hierdoor kunnen schrijvers en vertalers toch de compensatie krijgen die nodig is.

Conclusie
Schrijfgeld is lang een discussiepunt in Nederland geweest. Het bedrag dat schrijvers ontvangen is erg laag in vergelijking met andere Europese landen. Door de discussie over het schrijfgeld en de mogelijke consequenties op de verkoop van boeken, wordt er gekeken naar nieuwe oplossingen. Afschaffing van het schrijfgeld en het verhogen van boekprijzen is een optie, maar ook collectieve tarieven en subsidiesystemen worden onderzocht. Schrijvers en vertalers blijven strijden voor een eerlijke vergoeding voor hun werk.

FAQs
1. Is het schrijfgeld in Nederland lager dan in andere Europese landen?
Ja, schrijfgeld in Nederland is vele malen lager dan in andere Europese landen. In België bijvoorbeeld ontvangen auteurs vier keer zoveel schrijfgeld als in Nederland.
2. Wat zijn de gevolgen van afschaffing van schrijfgeld voor de verkoop van boeken?
Als schrijfgeld wordt afgeschaft, zal dit waarschijnlijk gevolgen hebben voor de verkoop van boeken in het algemeen. Schrijvers en uitgeverijen zullen minder inkomsten krijgen waardoor boekhandels het moeilijker krijgen.
3. Is er een mogelijkheid om schrijfgeld af te schaffen zonder gevolgen?
Nee, er is geen manier om schrijfgeld af te schaffen zonder dat dit gevolgen heeft voor de betrokken partijen. Hierdoor wordt er momenteel ook gezocht naar nieuwe oplossingen om schrijvers en vertalers toch een fatsoenlijke vergoeding te geven.
4. Wat zijn de mogelijke oplossingen voor het huidige systeem van schrijfgeld?
Het afschaffen van schrijfgeld en het verhogen van boekprijzen is een optie, maar ook een collectief tarief voor vertalers en een subsidiesysteem voor schrijvers worden onderzocht.
5. Wat is de betekenis van schrijfgeld?
Schrijfgeld is een bedrag dat wordt uitgekeerd aan Nederlandstalige auteurs voor de vertaling van hun werk in een andere taal, zoals het Frans, Duits of Engels. Schrijvers ontvangen schrijfgeld van de uitgeverij die zijn of haar werk vertaalt.