Het aanleggen van een betonnen vijver is mogelijk voor de ervaren doe-het-zelver. Als u een vijver in de tuin visueel aantrekkelijk vindt, kunt u naast de plastic varianten een betonnen vijver bouwen. Dit biedt tal van voordelen ten opzichte van de alternatieven. Het is echter vooral belangrijk dat u rekening houdt met de vereisten van de vijver en professioneel te werk gaat. Onze volgende instructies helpen u om de betonnen vijver professioneel te maken.
De voordelen van een betonnen vijver
De betonnen vijver overtuigt met enkele voordelen. Met name de stabiliteit en duurzaamheid van betonvijvers zijn meer uitgesproken dan vergelijkbare kunststofconstructies. Als je een betonnen vijver aanlegt, ben je relatief vrij in de keuze van vorm en grootte. Een betonnen vijver is denkbaar in verschillende varianten, zodat deze harmonieus past in de betreffende omgeving van de tuin.
Keuze van de locatie – waar moet u rekening mee houden?
Zelfs de keuze van de locatie is belangrijk voor de betonnen vijver. Een functionerend ecosysteem vereist een paar uur zonlicht per dag. De vijver mag dus niet in de schaduw staan. Daarnaast kunnen bomen, struiken en hagen in het gebied zorgen voor een hogere onderhoudsinspanning. Regelmatige verwijdering van gebladerte is vereist. Toegankelijkheid van alle kanten vereenvoudigt de aanleg van de tuinvijver. Dit moet ook zichtbaar zijn, zodat de gevaren voor huisdieren of kinderen worden geminimaliseerd.
Aanleg van de betonnen vijver – bouwvergunning nodig?
De eis voor een bouwvergunning is afhankelijk van de regio. Voordat u begint met het maken van de vijver, moet u zich informeren bij de verantwoordelijke bouwautoriteit. Vooral voor vijvers met een diepte van meer dan 1,50 meter is in veel gemeenten een vergunningsplichtig.
Belangrijke stap in de creatie van de betonnen vijver
De aanleg van de betonvijver is mogelijk voor de ervaren doe-het-zelver. Het vereist echter een bepaalde hoeveelheid tijd. De volgende stappen zijn essentieel om een stabiel, resistent en visueel aantrekkelijk resultaat te bereiken:
- Planning
- Opgraving
- Beton
- Afdichting
Planning
In de loop van de planning let je vooral op maat, materiaalkeuze, locatie en wettelijke eisen. Daarnaast is de aanschaf van bepaalde materialen vereist. Zorg er vooral voor dat de items geschikt zijn voor de vijver. Gifstoffen kunnen het ecosysteem in de vijver negatief beïnvloeden en zelfs vernietigen.
Opgraving
Een ruimhartige aanpak van opgravingen is wenselijk. Dit vergemakkelijkt de latere aanleg van de vijver. Bovendien moet er voldoende ruimte zijn voor een betondikte in het bereik van ongeveer 20 centimeter.
Beton
Betonneren wordt uitgevoerd na professionele bekisting. Verticale betonnen wanden hebben niet dezelfde stabiliteit als bij een lage hellingsgraad. Bovendien moet u het beton altijd voldoende lang laten drogen. Dit kan 14 dagen duren. Bij warm weer is regelmatig water geven noodzakelijk om scheuren in het beton te voorkomen.
Afdichting
Waterdicht maken gebeurt met een speciale verf of vloeibare film. Herhaalde toepassing wordt aanbevolen om permanente dichtheid te garanderen.