Beveiligingssleutels laten kopiëren – wie mag dat doen?

Imitatie van veiligheidssleutels

Fabrikanten van moderne sluitsystemen hechten veel belang aan hoge normen om een betrouwbare inbraakbeveiliging te garanderen – een van de grootste risico’s van een dergelijk slot is de sleutel. Om dit ook te minimaliseren, zijn er speciale beveiligingssleutels die u niet zomaar kunt en mag kopiëren. Er worden verschillende technologieën en processen gebruikt.

Verschillende procedures voor beveiligingssleutels

Om het imiteren van een sleutel te voorkomen, gebruiken de fabrikanten van sluitcilinders en -systemen verschillende procedures. Deze zijn enerzijds gericht op technische haalbaarheid en juridische belemmeringen met betrekking tot het (juridisch) dupliceren van beveiligingssleutels. Enkele van de meest voorkomende methoden zijn:



  • Registratie van elke individuele beveiligingssleutel met zijn functie
  • Imitatie van sleutels alleen beveiligingskaart of speciaal certificaat
  • Productie uit speciale materialen in complexe processen
  • Gebruik van eenmalige blanco’s die niet beschikbaar zijn op de openbare handel
  • Niet-reproduceerbare, deels driedimensionale patronen als ‘baard’
  • Unieke identificatie door middel van een uniek serienummer
  • Deponeren van informatie met betrekking tot eigenaar, gebruik en locatie



Voor sommige opties hangt het van de fabrikant af of en hoe hij deze mogelijkheid implementeert. Het minimumniveau bestaat uit een individuele markering van de beveiligingssleutels en de combinatie met een beveiligingskaart of certificaat dat de eigenaar of verantwoordelijke beheerder machtigt.

Veiligheidssleutels en sluitsystemen

Een sluitsysteem kan een of meer beveiligingssleutels gebruiken, maar hoeft dit niet per se te doen. Als u een sleutel wilt laten kopiëren, is er een belangrijk verschil voor u. Hoewel veel slotenmakerdiensten toestemming vereisen om sleutels van een sluitsysteem te kopiëren, zijn ze niet wettelijk verplicht om dit te doen. Er zijn aanbieders die imitatie toestaan, zelfs zonder bewijs van autorisatie.

Lees ook:   De beste manier om je woning uit te breiden: aanbouw of veranda?

In het geval van een beveiligingssleutel is de situatie daarentegen anders: hier verbiedt de wet ongeoorloofde imitatie – d.w.z. niet geautoriseerd door de fabrikant. Daarnaast zijn er meestal verschillende beveiligingslabels die ze fysiek voorkomen. Daarom kunt u een beveiligingssleutel niet kopiëren zonder de juiste goedkeuring en moet u hiervoor bijna altijd contact opnemen met de fabrikant of geautoriseerde vertegenwoordigers.

Kosten voor het kopiëren van een beveiligingssleutel

De prijzen voor het imiteren van een beveiligingssleutel zijn aanzienlijk hoger dan die van “gewone” modellen en de al duurdere sleutels voor een sluitsysteem. Dit komt door de verhoogde inspanning voor het maken van de kopie en het beheren van de gegevens, maar zorgt er ook voor dat de fabrikant een hogere winstmarge heeft. Prijzen beginnen bij zo’n 50 euro en kunnen – afhankelijk van de echtheidskenmerken – oplopen tot enkele honderden euro’s.