Citroenzuur is een even effectief en bekend huismiddeltje voor kalk als azijn. Zuiver citroenzuur wordt commercieel aangeboden in poedervorm en moet worden verdund met water voor gebruik in de keuken of badkamer. In welke dosering, zullen we u in het volgende laten zien.
Het effect en gebruik van citroenzuur
Citroenzuur behoort tot de carbonzuren en fruitzuren en komt – vandaar de naam – in bijzonder hoge concentraties voor in citroenen. Citroenzuur komt echter ook voor in appels, peren, verschillende bessenrassen, zure kersen en coniferen, champignons en melk. Citroenzuur werd voor het eerst geïsoleerd in 1784 door de Duits-Zweedse apotheker en chemicus Carl Wilhelm Scheele.
Sindsdien is citroenzuur van essentieel belang geworden, vooral op het gebied van huishoudelijke reiniging. Het zuur lost calciumcarbonaat (= koolzuurhoudende kalk) op en vormt daarmee een in water oplosbaar calciumdicitrtocomplex – dit maakt het effectief tegen kalkaanslag, bijvoorbeeld op:
- Sanitaire voorzieningen
- Fittingen
- Betegelde oppervlakken
- Dompelverwarmers
- Kookgerei
- Wasmachines
- Vaatwassers
Hoe citroenzuur correct te verdunnen?
Citroenzuur zit in veel afgewerkte reinigingsmiddelen vanwege het beschreven kalkoplossende effect. Het wordt echter ook aangeboden als zuiver citroenzuur in de vorm van gekristalliseerd poeder. Dergelijk citroenzuurpoeder mag alleen worden verdund met water voor gebruik als ontkalkings- en reinigingsmiddel. Volgens het Duitse chemische bedrijf Heitmann, dat reiniging, hygiëne, verven en citroenzuur produceert, zijn de volgende verdunningsverhoudingen aan te raden voor zuiver citroenzuurpoeder, afhankelijk van het toepassingsgebied:
- Koffiemachines, waterkokers, dompelkachels, eierkokers: 40-60 g tot 1 liter kokend water
- Thee- en koffiepotten en -kopjes, tandenborstelbekers: 10-20 g op de watercapaciteit van de betreffende container (ca. 0,2 tot 1 liter)
- Kookgerei: 10-20 g tot 0,2 liter warm water
- Kranen, douchekoppen: 30 g per 250 ml water
- Oppervlakken van roestvrij staal, kunststof, keramiek en chroom: 60 g per 1 liter warm water
- Wasmachine: Voeg 120 g tot 1/2 liter water toe in de lege trommel, doorloop het 60°C programma
- Vaatwasser: Strooi 120 g in het lege apparaat, laat water doorlopen uit het standaardprogramma
Voor alle ontkalkings- en reinigingstoepassingen moet de citroenzuuroplossing een tijdje worden laten zitten en vervolgens grondig worden gespoeld.
Bij het bereiden van voedsel, beter geen citroenzuur
Bij het bereiden van voedsel – bijvoorbeeld om dressings op smaak te brengen of bij het koken van jam – mag citroenzuur echter niet worden gebruikt omdat het in verschillende opzichten gemakkelijk schadelijk is voor de gezondheid. Gebruik hier citroensap of citroensapconcentraat.