Coupe advocaat tijdens corona: Wat als je aannemer de (ver)bouwwerken stillegt?

Coupe advocaat tijdens corona: Wat als je aannemer de (ver)bouwwerken stillegt?

Het is geen geheim dat het coronavirus de wereld heeft veranderd. Naast het verstoren van ons dagelijks leven, heeft de pandemie ook invloed gehad op de bouwsector. Het kan zijn dat aannemers, materialen en diensten als gevolg van de pandemie niet beschikbaar zijn, of dat projecten om andere redenen worden stilgelegd. Hierdoor kunnen de contractuele verplichtingen tussen de opdrachtgever en de aannemer in het geding komen.



Wat als je aanvraag wordt afgewezen of de aannemer de (ver)bouwwerken stillegt? In deze long form artikel leggen we uit wat jouw rechten en plichten zijn in deze situatie, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe je het beste kunt handelen.

Wat zijn je rechten?



Wanneer een aanvraag wordt afgewezen, kan de opdrachtgever in eerste instantie contact opnemen met de aannemer om te kijken of de reden voor afwijzing kan worden verholpen. Als de aannemer de werkzaamheden stillegt, is het verstandig om eerst contact op te nemen met de aannemer om de reden van de stillegging te achterhalen. Als opdrachtgever heb je specifieke rechten met betrekking tot eventuele geschillen. Deze rechten zijn vastgelegd door de wet en door de overeenkomst die is gesloten tussen aannemer en opdrachtgever.

Als eerste stap is het belangrijk om de overeenkomst tussen de aannemer en de opdrachtgever te raadplegen om te zien wat er specifiek is bepaald met betrekking tot afgewezen aanvragen en stilgelegde werkzaamheden. Als er niets in de overeenkomst is vastgelegd, biedt de wet en jurisprudentie wel enkele handvatten.

Lees ook:   Hoe wilgen in potten te houden

“Wat voorop staat is dat partijen zich aan hun overeenkomst dienen te houden, in geval van (dreigend) geschil dienen partijen zich tot elkaar te verhouden en te trachten tot een oplossing te komen. Partijen kunnen zich voor deskundigheid en advies tot hun financier wenden, of – bij blijvend meningsverschil – tot de rechter”, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Als de aannemer de werkzaamheden niet kan hervatten, kan de opdrachtgever zelf een expert inschakelen om de werkzaamheden te hervatten. Wanneer de kosten die hieraan verbonden zijn niet door de aannemer worden gedekt, kan de opdrachtgever de kosten verhalen op de aannemer. De opdrachtgever kan ook een schadevergoeding eisen als de aannemer niet kan voldoen aan zijn verplichtingen.

Als er tijdens de werkzaamheden vertraging ontstaat, kan de opdrachtgever ook schadevergoeding eisen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de opdrachtgever extra kosten maakt bij het huren van vervangende huisvesting, als gevolg van de vertraging van de (ver)bouwwerken.

Wat zijn de gevolgen?

Als gevolg van de (ver)bouwvertraging kunnen er vele gevolgen zijn. Naast de financiële gevolgen (extra kosten, kosten voor vervangende huisvesting, etc.), kunnen er ook gevolgen zijn voor de leefbaarheid van de woning. Bijvoorbeeld, als de (ver)bouwvertraging resulteert in de woning die niet meer bewoonbaar is, kan de opdrachtgever geen gebruik maken van de woning tijdens de vertraging. Dit leidt tot extra kosten voor de huur/vervanging van huisvesting, of het verblijven in een onbewoonbare woning.

Hoe te handelen?

Als opdrachtgever is het belangrijk om contact op te nemen met de aannemer om te achterhalen waarom de werkzaamheden zijn stilgelegd. Wanneer er geen oplossing kan worden gevonden, kan de opdrachtgever een deskundige inschakelen om de werkzaamheden te hervatten.

Lees ook:   Breedplaatvloeren (predallen)

Bepaalde verzekeringen, zoals CAR-verzekeringen, bieden dekking tegen de gevolgen van bouwproblemen. Het is verstandig om de verzekeraar te informeren over de situatie.

Conclusie

Als je aannemer de (ver)bouwwerken stillegt tijdens de coronacrisis, kan dit uiteraard zeer vervelend zijn. Het is belangrijk om je goed te informeren over jouw rechten en plichten in deze situatie. Wanneer je niet zeker weet hoe je het beste kunt handelen, neem dan contact op met een deskundige. Het is ook belangrijk om (indien van toepassing) jouw verzekeraar op de hoogte te stellen van de situatie.

FAQ

1. Wat zijn mijn rechten als mijn aannemer de werkzaamheden stillegt?
2. Kan ik een expert inschakelen om de (ver)bouwwerken te hervatten als mijn aannemer dat niet kan?
3. Kan ik extra kosten claimen als gevolg van de vertraging van de (ver)bouw?
4. Wat als er geen oplossing kan worden gevonden voor de stilgelegde (ver)bouwwerkzaamheden?
5. Zijn er bepaalde verzekeringen die dekking bieden tegen bouwproblemen tijdens de coronacrisis?

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over jouw rechten en plichten in geval van stilgelegde (ver)bouwprojecten. Neem bij twijfel contact op met een deskundige om problemen en verdere vertragingen te voorkomen.