Magnolia’s behoren tot de struiken. Als zodanig kun je een wilde groei ontwikkelen. Toch moet je de plant alleen voorzichtig terugsnoeien. De plant verdraagt een sterke snoei niet goed. Je moet ook op het juiste moment letten. Magnolia’s worden zelden gesneden in de herfst.
Deze risico’s brengen een verlaging in het najaar met zich mee.
In onze regio’s vindt veel snoeien in de tuin plaats in de nazomer of herfst. Bij de magnolia is dit echter niet aan te raden. Net als veel andere vroegbloeiende struiken kan de magnolia het beste direct na de bloei worden teruggeknipt. Snijd ten eerste de basis van de toppen niet af. Aan de andere kant heeft de plant op dit moment voldoende kracht om een incisie weg te zetten.
In de zomer zijn de meeste magnoliavariëteiten ook resistenter tegen ziekteverwekkers. Dit betekent dat ze in deze tijd van het jaar niet zo snel worden aangevallen door een schimmel. Bij een latere snoeibeurt kan de plant echter het slachtoffer worden van een overeenkomstige ziekte. Over het algemeen moet u het gereedschap ruim voor een snee schoonmaken en vervolgens de wonden behandelen met boomwas. Dan biedt de magnolia de ziekteverwekkers minder aanvalsoppervlak.
Onder deze omstandigheden kunt u een knip riskeren
Voordat u in de herfst gaat snoeien, moet u één ding weten: Houd er rekening mee dat zo’n late snoei een tweede bloei voorkomt en er zelfs voor kan zorgen dat de bloei het volgende voorjaar niet plaatsvindt. In ieder geval, als je een sterke snede maakt, snijd je de basis af waar de knoppen zich vormen. Zelfs de vruchten zullen zich niet vormen na zo’n snee. Toch zijn er redenen voor een knip in het najaar.
Dan kan een knip op dit moment nuttig zijn:
- Een stormschade heeft de magnolia aangetast en maakt de snede noodzakelijk.
- Droog hout en dode takken moeten uit de magnolia worden verwijderd.
- De magnolia is besmet geraakt met een schimmel en moet worden teruggesneden.