In de dakconstructie zijn dampschermen als een aparte laag geïntegreerd om vocht af te voeren en de bovenliggende isolatielaag te beschermen. Ze zijn echter niet helemaal onproblematisch – en kunnen nu ook worden omzeild. We hebben hier kort samengevat hoe dit werkt.
Vocht in het dak wordt geregeld door dampschermen
Als u een koud dak of een warm dak wilt bouwen, moet u door verschillende noodzakelijke lagen gaan. Deze dienen niet alleen voor de stabiliteit van het dak, maar ook voor voldoende isolatie, wat volgens de Energiebesparende Verordening (EnEV) verplicht is. Afhankelijk van het type dak kom je meestal de volgende lagen tegen:
- Externe dakbedekking (eerste laag);
- scheidingssituatie (tweede laag);
- houten bekleding (derde laag);
- ventilatie aan de achterzijde (vierde laag);
- thermische isolatie (vijfde laag);
- dampscherm (zesde laag); evenals
- Binnenbekleding van de zolder (zevende laag).
Het dampscherm of de vochtige rem, die als zesde laag te vinden is, dient om vocht te reguleren en beschermt de thermische isolatie (minerale wol), zodat deze geen water kan opnemen – althans dit is in theorie waar.
Dampscherm kan echter problematisch zijn
In de praktijk kan het echter voorkomen dat dampschermen een probleem of een zwak punt in de dakconstructie worden. Daar zijn verschillende redenen voor:
- Lockdown bijna onmogelijk: Om een dampscherm te laten werken, moet het volledig afgesloten en luchtdicht zijn. In werkelijkheid is dit echter bijna onmogelijk omdat er bijvoorbeeld kabelopeningen moeten worden opgezet. Daar kan vocht door de laag gaan.
- Schade torpedeert het systeem: Hetzelfde geldt als er in de loop van de tijd scheuren of kleine beschadigingen optreden. Ook hier gaat het effect van het hele dampscherm verloren en komt er vocht binnen.
- Bestaand vocht wordt geblokkeerd: Een ander probleem is condensatie. Als dit zich boven het dampscherm vormt, kan het niet meer ontsnappen.
Doorlatende isolatiesystemen als intelligent alternatief
Om bovenstaande redenen nemen steeds meer bouwers hun toevlucht tot een intelligent alternatief: het gebruik van doorlatende systemen in thermische isolatie die vochttransport mogelijk maken. Dit zogenaamde klimaatmembraan bestaat uit een waterdichte en ademende bouwfilm die zich aanpast aan zijn omgeving. Als er een hoge luchtvochtigheid is en vocht binnenkomt, kan het door diffusie in de kamer worden vrijgegeven. Als er daarentegen een lage luchtvochtigheid is, heeft het membraan van de isolatie een diffusieremmend effect en laat het vocht niet binnendringen.