Dit moet je weten over de renovatieplicht tegen 2028

Dit moet je weten over de renovatieplicht tegen 2028

Als je eigenaar bent van een gebouw, ben je verplicht om te voldoen aan de renovatieplicht die in 2028 van kracht wordt. Dit is echter niet zomaar een plicht. Het heeft gevolgen voor de veiligheid van mensen, de duurzaamheid van gebouwen en het is goed voor de portemonnee op de lange termijn. In dit artikel gaan we dieper in op de renovatieplicht en leggen we uit waarom het belangrijk is om te renoveren.



Wat houdt de renovatieplicht in?

Vanaf 2028 moeten alle gebouwen in Nederland voldoen aan de vernieuwde eisen voor energieprestatie. Dit betekent dat alle gebouwen minimaal energielabel C moeten hebben. Voldoet een gebouw niet aan deze eisen, dan moet het pand gerenoveerd worden totdat het wel voldoet aan deze eisen.



De renovatieplicht geldt voor alle soorten gebouwen: woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen en monumentale panden. Alleen als het niet technisch of financieel haalbaar is om aan de eisen te voldoen, wordt er een uitzondering gemaakt.

Waarom is de renovatieplicht belangrijk?

De vernieuwde eisen voor energieprestatie zijn niet zomaar in het leven geroepen. Het is noodzakelijk om gebouwen duurzamer te maken en het energieverbruik te verminderen. Hierdoor kunnen we de klimaatdoelstellingen halen en bijdragen aan een betere leefomgeving.

Maar er zijn nog meer redenen waarom het belangrijk is om te renoveren. Zo zorgt een renovatie ook voor een betere luchtkwaliteit, meer comfort en een gezondere leefomgeving. Daarnaast verhoogt een renovatie de waarde van het gebouw en zorgt het voor een lagere energierekening op de lange termijn.

Lees ook:   De lantana als balkonplant

Wat zijn de gevolgen van het niet voldoen aan de renovatieplicht?

Als een gebouw niet voldoet aan de vernieuwde eisen voor energieprestatie, heeft dat gevolgen. Zo kan de gemeente een boete opleggen of zelfs het pand sluiten. Daarnaast kan het niet voldoen aan de eisen leiden tot dalende vastgoedwaarden en hogere energiekosten.

Hoe kun je aan de renovatieplicht voldoen?

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het renoveren van gebouwen zodat er genoeg tijd is om aan de eisen te voldoen. Er zijn verschillende manieren om te renoveren en aan de eisen te voldoen. De meest effectieve manieren zijn isolatie van het dak, de gevel en de vloer, de installatie van hoogrendementsglas en het aanbrengen van zonnepanelen.

Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor deze renovaties. De overheid biedt verschillende subsidies aan, waaronder de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor woningeigenaren en de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor zakelijke panden.

FAQ’s

1. Is het mogelijk om een uitzondering te krijgen op de renovatieplicht?
Ja, als het niet technisch of financieel haalbaar is om aan de eisen te voldoen, wordt er een uitzondering gemaakt.

2. Welke gebouwen vallen onder de renovatieplicht?
Alle gebouwen in Nederland moeten voldoen aan de vernieuwde eisen voor energieprestatie, dus zowel woningen als zakelijke panden.

3. Wat zijn de voordelen van het renoveren van een gebouw?
Een renovatie zorgt voor een betere luchtkwaliteit, meer comfort en een gezondere leefomgeving. Daarnaast verhoogt het de waarde van het gebouw en zorgt het voor een lagere energierekening op de lange termijn.

Lees ook:   Dé gouden regel volgens deze architecten? “Een goede voorbereiding is het halve werk”

4. Wat gebeurt er als een gebouw niet voldoet aan de renovatieplicht?
Als een gebouw niet voldoet aan de vernieuwde eisen voor energieprestatie, kan de gemeente een boete opleggen of zelfs het pand sluiten. Daarnaast kan het niet voldoen aan de eisen leiden tot dalende vastgoedwaarden en hogere energiekosten.

5. Kan ik subsidie aanvragen voor een renovatie?
Ja, het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor renovaties. De overheid biedt verschillende subsidies aan, waaronder de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor woningeigenaren en de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor zakelijke panden.

Conclusie

De renovatieplicht is vanaf 2028 van kracht en heeft als doel om gebouwen duurzamer te maken en het energieverbruik te verminderen. Een renovatie zorgt voor een betere luchtkwaliteit, meer comfort en een gezondere leefomgeving. Daarnaast verhoogt een renovatie de waarde van het gebouw en zorgt het voor een lagere energierekening op de lange termijn. Door op tijd te beginnen met renoveren en subsidie aan te vragen, kun je eenvoudig voldoen aan de renovatieplicht.