Als eigenaar van je eigen kweepeerboom word je waarschijnlijk elk jaar geconfronteerd met het probleem: wat te doen met alle kweeperen? Kweeperen kunnen enkele weken koel worden bewaard. Je kunt ook kweeperen inkoken. Het bewaren van kweeperen is echter veel gemakkelijker door kweeperen te drogen.
Basisinformatie over de eetbaarheid van kweeperen
De meeste kweepeervariëteiten zijn oneetbaar als ze rauw zijn. Je kunt ze echter drogen en tegelijkertijd eetbaar en duurzaam maken. Dan kun je de hele winter genieten van deze heerlijke pome fruit. Tegelijkertijd profiteert u van de vele vitamines en voedingsstoffen in gedroogde kweeperen.
Instructies voor het drogen van kweeperen
Voor het drogen van kweeperen heb je ongeveer 10-12 middelgrote kweeperen, een liter water en 40 gram perensiroop of honingsiroop nodig. Ga vervolgens als volgt te werk:
- Wrijf eerst de bittere stoffen van de schil met een zachte doek en was het fruit grondig
- Schil, kern en kwart het fruit
- Snijd de kweeperen in plakjes van ongeveer een centimeter dik
- Zeer zachte, d.w.z. rijpe kweeperen kunnen onbewerkt worden gedroogd
- Onrijp, d.w.z. harde kweeperen, moet je vijf minuten koken in een afkooksel van water en siroop
- Droog het fruit vervolgens in de oven op ongeveer 50 graden Celsius met de ovendeur iets open
- Na acht tot 24 uur moeten de plakjes worden gedroogd
- Kant-en-klare kweeperen zijn te herkennen aan een zachte en elastische consistentie
Na het droogproces in de oven
Haal dan het rooster uit de oven en laat het fruit afkoelen. Daarna hebben de gedroogde vruchten een rustperiode van ongeveer 48 uur nodig. Leg het gedroogde fruit tussen twee katoenen doeken. De ideale kamertemperatuur voor dit proces is 15 tot 20 graden.
Verpak de kweeperen vervolgens in luchtdichte containers. Daarin houd je het ongeveer een tot twee maanden vol.