Erf ik deel van appartement mee als echtgenote sterft?

Erf ik deel van appartement mee als echtgenote sterft?

Bij het overlijden van uw echtgenote bestaat er doorgaans veel onduidelijkheid over de verdeling van de gezamenlijke eigendommen. Als u gezamenlijk eigenaar was van een appartement, wilt u natuurlijk weten of u nog steeds recht hebt op uw deel van het appartement. In dit artikel gaan we dieper in op deze kwestie, en geven we u de antwoorden op de meest prangende vragen.



Wat betekent een gemeenschap van goederen?

Een gemeenschap van goederen houdt in dat de partners gezamenlijk eigenaar zijn van al het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt verkregen. Dit omvat eigendommen als een huis, een auto, enzovoort.

Wordt bij overlijden de gemeenschap van goederen ontbonden?

Wanneer één van de partners overlijdt, ontstaat er een nalatenschap. Bij een gemeenschap van goederen wordt het vermogen van de overleden partner meegerekend in de nalatenschap. De overblijvende partner verworven dat deel van de gemeenschap van goederen dat hem/haar al toebehoorde, inclusief eventueel geërfd of geschonken vermogen, en de helft van het gezamenlijk vermogen. De andere helft van het gezamenlijk vermogen valt in de nalatenschap.



Hoe verloopt de verdeling van eigendommen?

De verdeling van eigendommen bij overlijden verloopt volgens de regels van het erfrecht. Als de overleden partner geen testament heeft, gaat de nalatenschap volgens de wettelijke verdeling naar de overgebleven partner en de eventuele kinderen. Als alle eigendommen en schulden bijvoorbeeld bij de notaris worden vastgelegd, dan kan de erfenis worden afgewikkeld zonder dat er veel onduidelijkheid ontstaat.

Welke invloed heeft de hoogte van de huwelijkse voorwaarde op de verdeling van de gemeenschap van goederen bij overlijden?

Een huwelijkse voorwaarde kan worden opgesteld vóór of tijdens het huwelijk. Veelal is een huwelijkse voorwaarde opgesteld om een scheve verhouding tussen de partners qua inkomen of spaargeld te corrigeren. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin één van de partners een eigen onderneming heeft en daarmee meer vermogen opbouwt dan de andere partner. In dat geval kunnen afspraken worden gemaakt over hoe de eigendommen worden verdeeld indien één van de partners overlijdt. Er kan bijvoorbeeld worden besloten dat het vermogen dat de ondernemende partner heeft verkregen, niet meetelt in de nalatenschap van de overleden partner.

Lees ook:   De architect

Kan een notaris helpen bij de verdeling van een gemeenschappelijk eigendom?

Als u wilt dat de verdeling van het eigendom soepel verloopt, kunt u een notaris inschakelen. De notaris zal u bijvoorbeeld adviseren over de juridische verdeling van uw eigendom. Verder kunt u bij notaris terecht voor meer informatie over de vereffening van uw huwelijksgemeenschap.

Conclusie

Als de gemeenschap van goederen huwelijkse voorwaarden bevat, kunnen de eigendommen in geval van overlijden van een van de partners anders worden verdeeld dan wettelijk is bepaald. Het is daarom belangrijk om goede huwelijkse voorwaarden op te stellen voordat u in het huwelijk treedt. Als u tijdens uw huwelijk een gemeenschap van goederen heeft gekozen, dan kan een notaris u adviseren over de juridische aspecten van de verdeling van uw gezamenlijke eigendommen.

FAQs

1. Wat is een gemeenschap van goederen?

Een gemeenschap van goederen houdt in dat de partners gezamenlijk eigenaar zijn van al het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt verkregen.

2. Wordt bij overlijden de gemeenschap van goederen ontbonden?

Wanneer één van de partners overlijdt, ontstaat er een nalatenschap. Bij een gemeenschap van goederen wordt het vermogen van de overleden partner meegerekend in de nalatenschap.

3. Hoe verloopt de verdeling van eigendommen?

De verdeling van eigendommen bij overlijden verloopt volgens de regels van het erfrecht. Als de overleden partner geen testament heeft, gaat de nalatenschap volgens de wettelijke verdeling naar de overgebleven partner en de eventuele kinderen.

4. Welke invloed heeft de hoogte van de huwelijkse voorwaarde op de verdeling van de gemeenschap van goederen bij overlijden?

Een huwelijkse voorwaarde kan worden opgesteld vóór of tijdens het huwelijk. Veelal is een huwelijkse voorwaarde opgesteld om een scheve verhouding tussen de partners qua inkomen of spaargeld te corrigeren.

Lees ook:   Glasgevel: gevel verleent buitengewone architectuur aan privéwoning

5. Kan een notaris helpen bij de verdeling van een gemeenschappelijk eigendom?

Als u wilt dat de verdeling van het eigendom soepel verloopt, kunt u een notaris inschakelen. De notaris zal u bijvoorbeeld adviseren over de juridische verdeling van uw eigendom.