Genieten van frambozen uit je eigen struik is een van de mooiste evenementen in de tuin. Maar niet alle vruchten rijpen op dezelfde dag. Hoe te herkennen dat de frambozen rijp zijn en wat je nog meer moet weten over het oogsten van frambozen, leer je in dit bericht!
Basics – de oogsttijd
Frambozen rijpen op verschillende tijdstippen, afhankelijk van de variëteit. Er zijn drie verschillende hoofdvariëteiten op de markt, waarvan ook de oogsttijden afhankelijk zijn:
- Zomerframbozen worden geoogst van juni tot juli
- Herfstframbozen zijn klaar voor de oogst van augustus tot de eerste vorst
- Twee-timer frambozen kunnen worden geplukt vanaf juni en augustus
Maar niet alleen het seizoen en de maanden zijn belangrijk voor het oogsten van frambozen. Let bij het plukken van de zoete vruchten ook op het tijdstip van de dag. Omdat het weer het aroma van de bessen beïnvloedt.
Het ideale moment om frambozen te oogsten is een warme en zonnige dag. Dan smaken de vruchten bijzonder zoet. De vroege ochtend is een goed moment voor het oogsten van frambozen als je van plan bent om het fruit in te vriezen. In geen geval mag het regenen op de oogstdag, omdat de frambozen droog moeten blijven.
Onderscheidende kenmerken van rijpe frambozen
Als de parels van de vruchten volledig mollig zijn, zijn de frambozen rijp. Afhankelijk van de variëteit heeft de kleur van rijpe frambozen zich ook sterk ontwikkeld. Pluk lichtjes aan de vrucht. Als het loskomt van de bloeiwijze, is dit een indicatie dat het klaar is voor de oogst.
Techniek voor het goed plukken van frambozen
Om frambozen te oogsten, moet je de vruchten één voor één van de struik plukken. Zet geen druk op de frambozen, anders worden ze papperig. Verzamel de geoogste vruchten in een mand, maar nooit te veel frambozen op elkaar.