Gipsspatel – zo werkt het

Gipsspatel

Als het gaat om de vuller, zijn doe-het-zelvers verwend met keuze. De gipsversie geniet grote populariteit onder professionals en doe-het-zelvers. Als u op zoek bent naar een veelzijdige pleister in interieurontwerp, komt u de gipsvariant tegen. Hieronder leert u meer over de eenvoudige verwerking van gipspleister.

Kant-en-klaar gips of een eigen mengsel?

Als u gips wilt vullen, heeft u de keuze tussen uw eigen mengsel of de kant-en-klare spatel uit het vak. Kant-en-klare vulstof is verkrijgbaar in verschillende maten. Niettemin is onmiddellijke verwerking van het materiaal vereist. Als u gips effectief wilt gebruiken en goedkoop wilt vullen, moet u de voorkeur geven aan uw eigen mengsel.





De verschillende gipspleisters

Er zijn verschillende varianten van gipspleister. De droogtijd is afhankelijk van het type gips en de dikte van de laag. Hieronder staan de meest voorkomende gipspleisters en de standaard droogtijd:

  • Elektrische pleister: 5-10 minuten
  • Gips: 1 uur
  • Binnenspatel: 1-2 uur
  • Voegpleister: 2 uur

Stap voor stap het gips vullen

Om schimmelvorming te voorkomen en een hoge kwaliteit te produceren, is een gerichte aanpak vereist. Met de volgende tips lukt het je om gips perfect te vullen.

Voorbereiding

Allereerst moet je je voorbereiden. Controleer de omliggende gebieden en bedek de omgeving. Verwijder schroeven, spijkers en Co. van de muur. Maak alle tools klaar.

Mengvuller

In de volgende stap kunt u de pleister mengen. Let op de juiste verhouding gips en water zodat het goed uitzet.

Van klein naar groot

Begin met de kleine plekjes in de muur. Vul eerst de gaten in de schroeven en repareer kleine deukjes. Ga dan verder met een grootschalige vulling.

Lees ook:   Douchetegels verven mogelijk?

Afschaven

Schuur in de laatste stap het gedroogde oppervlak. Verwijder de kleine oneffenheden en randen om een vlakke uitstraling te creëren.

Alternatieven voor gipspleister

Gipspleister bereikt zijn natuurlijke grenzen in vochtige ruimtes. De constante opname van vocht uit de luchtomgeving leidt tot een vermindering van de kwaliteit. Cementgebonden vulstoffen kunnen helpen om muren effectief en langdurig buiten te pleisteren. Kunstharsgebonden afgewerkte stopverf overtuigt met een hoog draagvermogen en weersbestendigheid.