Granieten plaatverzorging – tips voor binnen- en buitengebruik

Graniet is een prachtig materiaal voor vloeren en werkbladen. Granieten platen hebben echter zorg nodig, zodat ze er permanent goed uitzien. Hoe deze zorg eruit ziet, vindt u in ons artikel.



Onderhoud granieten platen binnen en buiten

Graniet is een steen met open poriën die vocht en vuil kan absorberen. Dit is een van de nadelen van graniet als aanrecht of vloer binnenshuis en op het terras. Met de juiste zorg bescherm je de steen.



Onderhoud granieten werkbladen

Granieten werkbladen worden volledig afgewerkt geleverd door de fabrikant, dat wil zeggen, ze bevatten de uitsparingen voor gootsteen en kookplaat en ze zijn afgedicht. Maar de verzegeling duurt niet eeuwig. Na verloop van tijd, wanneer u het aanrecht gebruikt, verdwijnt het. U hoeft de afdichting echter alleen te vervangen als deze echt versleten is. Als u de kit te vaak aanbrengt, vormt zich een lelijke film.

Het is beter om het graniet regelmatig schoon te maken en van tijd tot tijd (een of twee keer per jaar) te behandelen met een impregneermiddel. De impregnatie vormt geen film en is verkrijgbaar als spray of in vloeibare vorm. Vlekken moeten vooraf worden verwijderd, omdat ze niet verdwijnen door impregneren. Overigens is olijfolie ook geschikt als impregnatie.

Voor het reinigen: Dit is waar de verzorging begint. Gebruik milde reinigingsmiddelen, bij voorkeur alleen afwasmiddel. Azijnreiniger is niet goed voor het granieten aanrechtblad, omdat het zuur de steen aanvalt.

Zorg voor granieten vloeren

Voor granieten vloeren binnenshuis zijn er ook impregneermiddelen. Vlekbescherming voorkomt bijvoorbeeld dat de vloer verkleurt door gemorste vloeistoffen. Als u urinevlekken op het graniet hebt verwijderd en het oppervlak is dof geworden door het urinezuur, vernieuw dan de afdichting.

Lees ook:   De juiste wand- of plafondpanelen kiezen

Buiten geldt hetzelfde als voor granieten vloeren in het appartement. De middelen verschillen echter in de naam. Zorg ervoor dat de inscriptie “voor buitengebruik” of “voor terrassen” op de verpakking staat. Bij terrastegels is het ook belangrijk dat je ze regelmatig schoonmaakt en groen afdekt. Dit voorkomt diepere vlekken.

De impregnatie hoeft niet constant te worden toegepast. Allereerst is het voldoende om de grond schoon te houden en vooral zand en kiezels te verwijderen. Dit kan het beste worden gedaan met een dweil en een zachte reiniger.