Trapeziumvormige plaatwerkdaken worden vaak gebruikt in de industriële sector voor de bouw van hallen, maar ze worden ook gebruikt om het dak van voertuigschuilplaatsen of tuinhuisjes te bedekken. Vooral bij dat laatste wordt de isolatie vaak achterwege gelaten. De vraag rijst, moet een trapeziumvormig plaatstaaldak überhaupt geïsoleerd worden en welke redenen zouden daar aanleiding toe kunnen hebben?
Wanneer moet isolatie zijn?
Hoewel isolatie niet absoluut noodzakelijk is voor kleinere gebouwen die worden gebruikt om apparatuur of iets dergelijks op te slaan, is dit anders voor gebouwen waarin mensen en/ of dieren voor een langere periode verblijven. In feite is het mogelijk om zelfs een eengezinswoning te bedekken met een trapeziumvormig plaatwerkdak – maar dit zou contraproductief zijn zonder isolatie. Een goede optie is echter het gebruik van sandwichpanelen. Wil je dit niet, dan kun je een trapeziumvormig plaatstaaldak ook op een andere manier isoleren. Aan de andere kant moet u zeker isoleren in de volgende gevallen:
- met veel vocht
- wanneer akoestische bescherming vereist is
- indien extra thermische isolatie gewenst is
- als het draagvermogen moet worden verhoogd
Geïsoleerde trapeziumplaten
Je hoeft jezelf niet per se van onderaf te isoleren, want geïsoleerde trapeziumplaten zijn al op de markt verkrijgbaar. Hoewel hardschuim het meest voorkomende isolatiemateriaal is, zijn er ook varianten met minerale wol, papieren honingraten of balsahout verkrijgbaar. Ondertussen is de markt voor dergelijke platen zelfs vrij groot, dus u kunt geïsoleerde trapeziumvormige platen in verschillende lengtes tot twintig meter krijgen als een dak- of gevelversie. Prijzen kunnen echter sterk variëren en zijn voornamelijk afhankelijk van de dikte van de plaat en de dikte van de isolatie.
Isolerend trapeziumvormig plaatwerk van onderaf
De eenvoudigste optie is zeker het gebruik van reeds geïsoleerde trapeziumvormige platen. Als u dit echter niet wilt of als u alleen ongeïsoleerde platen bij de hand heeft, kunt u de isolatie ook zelf uitvoeren, bijvoorbeeld met behulp van dakleer (vooral handig voor houten constructies om condensatie te voorkomen waardoor het hout gaat rotten), fleece, minerale wol of polystyreen. In het geval van minerale wol en polystyreen is het echter erg belangrijk dat het condenswater goed kan worden verwijderd. Anders neemt het materiaal op en kan het zijn isolerende taak niet meer vervullen. Een dampscherm is daarom noodzakelijk.