Het termijnbedrag voor je energie: handig om aan te passen of niet?
Als je op zoek bent naar manieren om flink te besparen op je energierekening, is het aanpassen van je termijnbedrag een slimme zet. Maar hoe werkt dat precies? En wat zijn de voor- en nadelen van een hoger of juist lager termijnbedrag? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en geven we je praktische tips om je termijnbedrag zo goed mogelijk af te stemmen op jouw verbruik.
Wat is een termijnbedrag?
Voordat we de ins en outs van het termijnbedrag bespreken, is het eerst van belang om te weten wat dit begrip precies inhoudt. Een termijnbedrag is het bedrag dat je maandelijks betaalt aan je energieleverancier, als voorschot op je energierekening. Dit bedrag wordt gebaseerd op een schatting van je jaarverbruik aan gas en elektriciteit. Het kan dus zijn dat je uiteindelijk meer of minder energie verbruikt dan waarop het termijnbedrag was gebaseerd. In dat geval krijg je geld terug of moet je juist bijbetalen bij de jaarafrekening.
Wanneer is het handig om je termijnbedrag aan te passen?
Er zijn verschillende situaties waarin het slim kan zijn om je termijnbedrag aan te passen:
- Je verbruik is hoger of lager dan verwacht
- Je gezinssituatie is gewijzigd (bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding of juist het uit huis gaan van een kind)
- Je energieverbruik is structureel veranderd (bijvoorbeeld doordat je thuiswerkt of juist minder thuis bent)
- Je wilt besparen op je energierekening
Door je termijnbedrag aan te passen aan jouw actuele verbruik, voorkom je dat je bij de jaarafrekening voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kun je door slim te budgetteren flink besparen op je energierekening.
Een hoger of juist lager termijnbedrag?
Als je je termijnbedrag wilt aanpassen, kun je kiezen voor een hoger of juist lager termijnbedrag. Maar wat is wijsheid?
Als je voor een hoger termijnbedrag kiest, betaal je maandelijks meer aan je energieleverancier. Hierdoor voorkom je dat je bij de jaarafrekening moet bijbetalen. Daarnaast kan een hoger termijnbedrag handig zijn als je wilt budgetteren en vaste lasten wilt spreiden over het jaar.
Bij een lager termijnbedrag betaal je juist minder maandelijks. Dit kan handig zijn als je tijdelijk minder te besteden hebt. Houd er wel rekening mee dat je bij de jaarafrekening waarschijnlijk moet bijbetalen.
Hoe pas je je termijnbedrag aan?
Je termijnbedrag aanpassen is simpel en kan op verschillende manieren:
- Online via de website van je energieleverancier
- Telefonisch via de klantenservice van je energieleverancier
- Schriftelijk door een brief te sturen naar je energieleverancier met het verzoek je termijnbedrag aan te passen
Houd er wel rekening mee dat het aanpassen van je termijnbedrag niet direct in gaat, maar dat hier doorgaans één tot twee maanden overheen gaan.
Conclusie
Het aanpassen van je termijnbedrag kan een slimme zet zijn als je wilt besparen op je energierekening en verrassingen bij de jaarafrekening wilt voorkomen. Of je nu kiest voor een hoger of juist lager termijnbedrag, het is belangrijk om je goed te laten informeren en je termijnbedrag af te stemmen op jouw actuele verbruik.
Veelgestelde vragen
1. Kan ik mijn termijnbedrag meerdere keren per jaar aanpassen?
Ja, dat kan. Houd er wel rekening mee dat je energieleverancier hier mogelijk administratiekosten voor in rekening brengt.
2. Wat gebeurt er als ik mijn termijnbedrag niet aanpas?
Als je je termijnbedrag niet aanpast, betaal je maandelijks hetzelfde bedrag aan je energieleverancier. Hierdoor loop je het risico dat je bij de jaarafrekening moet bijbetalen of juist geld terugkrijgt.
3. Kan ik mijn termijnbedrag ook verlagen als ik zonnepanelen heb?
Ja, als je zonnepanelen hebt, kun je vaak je termijnbedrag verlagen om de kosten van de opgewekte energie te compenseren. Informeer hiervoor bij je energieleverancier.
4. Wat gebeurt er als mijn energieleverancier failliet gaat?
Als je energieleverancier failliet gaat, neemt een andere energieleverancier je levering over. In dat geval kun je contractvrij overstappen naar een andere energieleverancier als je dat wilt.
5. Hoe weet ik hoeveel ik aan termijnbedrag moet betalen?
Je termijnbedrag wordt gebaseerd op een schatting van je jaarverbruik aan gas en elektriciteit. Dit kun je terugvinden op je jaarafrekening of via de website van je energieleverancier.