Hoe een bungalow met een kelder te bouwen

Bungalow kelder

In een bungalow vindt het wonen traditioneel plaats op één niveau. Om meer opslagruimte te krijgen, kan een kelder ook in de planning worden opgenomen – wat echter meestal vrij duur is. Laten we eens kijken naar implementatiemogelijkheden en alternatieven in het volgende.

Structurele kenmerken van de bungalow

Het huisontwerp van de bungalow komt van de Britse kolonisten in India, die hun landhuizen inspireerden op de gelijkvloerse hutten van de Bengaalse regio. Klassiek, naast hun gelijkvloerse structuur, werden deze gekenmerkt door een brede entree met een veranda.





Sindsdien is de bungalow een vaste architectonische vorm, die nog steeds bijzonder populair is voor vakantiehuizen op het platteland. De structuur met één verdieping en de brede dimensionering zijn essentiële structurele kenmerken. Daarom zijn bungalows bijzonder geschikt voor ruime percelen en voor mensen die toegankelijkheid nodig hebben om redenen van leeftijd of handicap.

Het nadeel van de bungalow is vaak de beperkte bergruimte. Omdat het bungalowontwerp momenteel weer een zekere opleving doormaakt – en niet alleen op het gebied van vakantie- en weekend immonilien – wordt dit een steeds belangrijkere vraag. Kortom, een bungalow kan naar boven worden vergroot. Een kelder is ook mogelijk, maar meestal gepaard gegaan met een relatief grote hoeveelheid inspanning en hoge kosten.

Kelder van een bungalow

Bij het plannen van een nieuwe bungalow kan een kelder worden gepland, maar inspanning en kosten moeten zorgvuldig worden afgewogen tegen de voordelen en mogelijke alternatieven. Hoe complex en duur de zaak kan zijn, hangt onder andere af van de volgende zaken:

  • Grondwaterstand
  • Grond
  • Gewenste diepte van de kelder
Lees ook:   Repareren van een lekkende ingebouwde stortbak

Het zijn dan ook vooral de grondwerken die een grote invloed hebben op de inspanning en het kostenbereik van een kelder. Als de grondwaterstand kritiekloos laag is en de grond gemakkelijk te bewerken is, maakt dit de kelder aanzienlijk gemakkelijker. Als de grondwaterstand echter hoog is en de bodem moeilijk te bewerken is, kunnen de kosten vele malen stijgen. Hier zou het de moeite waard zijn om te overwegen of men in het reine kan komen met een verminderde diepte van de kelder. Bij een voldoende groot perceel kan een bijgebouw ook een alternatief zijn.

Trouwens, een gedeeltelijke kelder wordt meestal niet aanbevolen om statische redenen. De kosten worden ook slechts onbeduidend verlaagd in vergelijking met de volledige kelder.