Vanwege de prachtige bloemen en het dichte gebladerte wordt de sering door veel tuinders gewaardeerd. Toch schrikken sommige mensen terug voor de plant – uit angst dat hij te groot zou kunnen worden. Zo houd je de lila klein
U hebt de volgende opties:
- Selecteer kleine variëteiten
- Teelt als hoge stam op de gewenste hoogte
- Het fokken van een bonsai
Lila in een kleine vorm kweken
Er zijn verschillende manieren om de sering op de gewenste hoogte te houden. De eerste hiervan is het kiezen van de juiste variëteit. Er zijn ongeveer 30 verschillende soorten lila. Sommigen van hen worden veel kleiner. Als u het juiste ras kiest, hoeft u geen grote boom of struik te verwachten en kunt u de natuurlijke groei gewoon zijn gang laten gaan.
De tweede optie is teelt op een lagere hoogte. Je kunt bijvoorbeeld seringen in een emmer planten en ze als hoge stengel kweken. Je knipt het een keer zodat het de gewenste hoogte heeft en snijdt er dan steeds weer naar terug. Dit betekent dat je ook in dit geval precies weet waar je aan toe bent.
De derde variant die voor u beschikbaar is, is de trainingsknip naar de bonsai. Zo kun je de plant zelfs ter hoogte van een kamerplant houden. U moet in dit geval echter geen rijk aantal bloemen verwachten. Om deze reden gebruiken tuinders die bloemen op de sering willen zien meestal niet het snoeien naar de bonsai.
Zelfs de rechter snit houdt de lila klein
Je moet de sering ook regelmatig snijden. Aan de ene kant bevordert dit de natuurlijke groei. Aan de andere kant kun je hier ook ingrijpen om de plant te reguleren en klein te houden. Bij het snijden van de sering zijn er echter enkele dingen waar je rekening mee moet houden.
In de regel vindt het snoeien direct na de bloeiperiode plaats. Omdat de basis voor de knoppen al is gevormd nadat de bloemen zijn verdord, knipt u anders de toekomstige bloem terug met een snee die te laat is. Dan is het te vrezen dat de sering in het voorjaar slechts een paar bloemen zal vormen. Dit moet je vermijden.