Hoe meeldauw op de goji-bes te behandelen?

Goji bessen meeldauw
Goji-bessen kunnen worden aangevallen door meeldauw.

Echte meeldauw is een schimmelziekte die tal van tuinplanten aantast. De gojibes is ook een van de vatbare struiken. Als u vroeg handelt, kunt u uw gewone goji redden en voorkomen dat deze opnieuw wordt aangetast met preventieve maatregelen.

Hoe herken je meeldauw op een gojibes?

Een ziektebesmetting van echte meeldauw komt in twee verschillende vormen voor. Dit wordt aangeduid als:



  • echte meeldauw
  • valse meeldauw



De echte meeldauw

Echte meeldauw is te herkennen aan de aanvankelijk witte, afveegbare coating op de bovenkant van het blad. De kleur wordt steeds bruiner of grijzer naarmate hij langer op de plant kan woeden. Het ontwikkelt zijn zichtbare vruchtlichamen voornamelijk in de zomer, omdat het de voorkeur geeft aan een droog en warm klimaat. Het overleeft echter ook de koude maanden.

Valse meeldauw

Valse meeldauw daarentegen vormt aanvankelijk grijze of grijsviolette schimmelsporen aan de onderkant van de bladeren. Gelige vlekken zijn te zien boven het blad. Vochtige weersomstandigheden geven het zijn broedplaats waarover het zich verspreidt. Valse meeldauw overwintert ook. Maar het kleeft niet aan de plant, maar wordt gevonden in de gevallen bladeren.

Wat helpt de plaag van meeldauw in gojibessen?

Met een sterke spread helpt het alleen om de aangetaste delen van je gojibes af te snijden. Wacht niet tot het daadwerkelijke snoeien, maar handel onmiddellijk. Als u meeldauw vroeg hebt opgemerkt, kunt u deze manieren om het van tevoren te bestrijden proberen:

  • Mengsel van rauwe melk en water in een verhouding van 1 tot 8
  • Oplossing van veldpaardenstaart
  • Oplossing van zuiveringszout, water en koolzaadolie
  • Kiezelzuuroplossing
Lees ook:   Effectverf gebruiken

Hoe meeldauwbesmetting te voorkomen?

Goede zorg is een van de beste preventiemethoden. Het regelmatig snijden van je gojibessen zorgt ervoor dat de lucht circuleert en een schimmelziekte erger kan worden. Verwijder gevallen bladeren zodat water zich daar niet kan verzamelen. In geen geval mag u besmette snijresten op de compost weggooien. Zodra u het gebruikt voor bemesting, verspreidt u de meeldauw door uw tuin.