Hoe zorg je voor lila in de herfst

Lila in de herfst
Lila mag in de herfst niet meer bemest worden.

Afhankelijk van het seizoen hebben planten verschillende behoeften. Deze zijn gerelateerd aan typische groeicycli. Hier leert u wat de sering nodig heeft in de herfst en hoe u deze plant goed kunt verzorgen voordat het koude seizoen van het jaar begint.

Hoe de sering zich aanpast aan het koude seizoen

Lila is een robuuste plant. Het wordt als winterhard beschouwd. Maar dit komt vooral omdat het zich kan aanpassen aan de koude tijd van het jaar. In de herfst begint de plant langzaam te stoppen met het richten van zijn energie op de groei van scheuten. Veel energie wordt opgeslagen in het brede netwerk van wortels dat de sering net onder het oppervlak vormt. Om dit proces te ondersteunen, moet je de plant vanaf de herfst niet meer te veel bemesten.





Kijk hiervoor uit in het najaar

  • Bemest de plant niet meer zwaar
  • Geef alleen water op dagen zonder vorst
  • Vermijd snoeien in de herfst

Ook snoei je niet in het najaar. Op de sering vormen zich direct na de bloemverwelking nieuwe knoppen. Deze ontstaan op de scheuten die zich dit jaar hebben gevormd. Als je de sering in het najaar sterk terugsnoeit. Knip deze toppen bij. Dit kan ervoor zorgen dat je volgend voorjaar geen bloei hebt. Om dit te voorkomen, moet je niet in de herfst snoeien, maar direct na de bloeiperiode van de sering.

Deze maatregelen kunnen in de kou worden genomen

Als er vorst is bij de overgang van de late herfst naar de winter, dan hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken over de sering. Als u echter een vers geplante sering of plant in de kuip heeft, kunnen maatregelen voor overwintering nuttig zijn.

Lees ook:   Condensatie bij vriesweer

Voor dit doel kun je na verloop van tijd wat fleece rond de buitenste schil van kuipen wikkelen waarin je seringen hebt geplant. Bescherm vers geplante seringen door dennenbos over de wortels van de plant te plaatsen. Dit fungeert als natuurlijke thermische isolatie.