In tegenstelling tot textiel heeft hout slechts kleine poriën en is het grotendeels ongevoelig voor bleekmiddelen die je ermee gebruikt – je hebt zeer agressieve chemicaliën nodig voor de taak. Daarom moet u voorzichtig te werk gaan, omdat alle bleekmiddelen voor hout de gezondheid in gevaar kunnen brengen als ze verkeerd worden behandeld.
Mogelijke bleekmiddelen voor hout
Zoals bij veel textiel hebben bleekmiddelen met zuurstof onvoldoende effect op houten oppervlakken. Als u ze wilt verlichten of vlekken wilt verwijderen, worden alleen reactieve chemicaliën overwogen, zoals de volgende:
- Speciale bleekmiddelen met chloor
- Onverdunde ammoniak
- Waterstofperoxide gebruikt voor desinfectie en bleken
- Het oxaalzuur dat voorkomt in planten zoals rabarber
- Sodaloog
Hoewel al deze stoffen in verdunde vorm in het huishouden worden gebruikt, vereisen ze een hoge concentratie als u ze als bleekmiddel voor hout wilt gebruiken. In deze vorm hebben ze allemaal een schadelijk effect op direct huidcontact en kunnen ze diepe brandwonden veroorzaken.
Chemisch proces in bleekmiddel voor hout
Afhankelijk van de grootte van het item, kunt u hout weken om te bleken in een vloeistof of het royaal borstelen met het middel. De bleekmiddelen zijn ontworpen om kleurstoffen uit het materiaal op te lossen door de structuur chemisch af te breken en om te zetten in oplosbare stoffen. Dit betekent dat hun effect beperkt is tot het oppervlak tijdens de externe behandeling en constant afneemt, omdat slechts enkele van de chemicaliën dieper in het materiaal doordringen. Om ervoor te zorgen dat geen lagen verf, vernis, olie of was het ringen belemmeren, is het raadzaam om het oppervlak oppervlakkig te schuren en het stof zorgvuldig te verwijderen door te stofzuigen, af te vegen en te drogen.
Potentiële gevaren voor gezondheid en materiaal
Alle bleekmiddelen voor hout zijn zeer agressieve en corrosieve chemicaliën die schadelijke en soms explosieve gassen produceren tijdens het bleken. Om deze reden mag u, afgezien van zeer kleine voorwerpen, de behandeling alleen uitvoeren in goed geventileerde omgevingen en moet u geschikte beschermingsmiddelen dragen – naast dikke handschoenen en brillen omvat dit ademhalingsbescherming. Bovendien lossen de bleekmiddelen niet alleen kleurpigmenten op, maar ook andere stoffen zoals vetten, zodat de eigenschappen van het materiaal veranderen. In het bijzonder komt het tot een uitdroging van het hout, waardoor het gemakkelijker te breken is.