Het materiaal gips biedt tal van voordelen. Hierdoor worden gipswerkstukken gebruikt in de woningbouw, renovaties of renovaties, artistieke projecten of brandbeveiliging. Natuurlijke grenzen bestaan bij gebruik buitenshuis en in vochtige ruimtes. De vraag rijst of je de pleisterwand kunt impregneren en de weerstand ervan kunt versterken.
De eigenschappen van gips
Het materiaal gips is populair bij klusjesmannen en doe-het-zelvers vanwege de vele voordelen. Het gips is echter gevoelig voor vocht. Na het uitzetten blijft het gips vocht uit zijn omgeving halen. Dit geldt ook voor de gipssteen. Hierdoor ondersteunt het decoratieve element de regulering van het binnenklimaat. In sommige gevallen vertrouwen ambachtslieden bewust op het materiaal gips om deze eigenschappen te gebruiken. Als u de gevelsteen impregneert, sluit u het oppervlak. Vocht dringt niet of slechts een beetje in het gips door, maar het regulerende effect gaat verloren.
Wanneer heeft impregneren zin?
Het uitvoeren van impregneren dient vaak om de duurzaamheid van gips te vergroten en de weerstand tegen vocht en verwering te verbeteren. Toch is een geïmpregneerde gevelsteen alleen voorwaardelijk geschikt voor buitengebruik of vochtige ruimtes. U kunt de pleisterwand echter altijd beschermen tegen vocht.
Het afdichten van de gips gevelsteen
Indien nodig kunt u de gipsen gevelsteen afdichten. U moet zich er echter van bewust zijn dat impregneren geen volledige bescherming biedt en dat de voordelen van gips gedeeltelijk afnemen. De impregnatie wordt meestal in twee stappen uitgevoerd:
- Diepe grond aanbrengen
- Breng speciale vernis- of emulsieverf aan
De gevolgen van impregneren
Als gevolg van impregneren veranderen de materiaaleigenschappen van het gips. Gips absorbeert vocht uit het milieu en helpt zo het binnenklimaat te reguleren. Als je de gipsen gevelsteen impregneert, komt dit voordeel niet meer tot zijn recht. Daarnaast is er een risico op schimmelgroei. Let op de gewijzigde materiaaleigenschappen bij het impregneren van het gipsgezicht.