Bijna geen enkele andere bloem bloeit zo mooi als de Passiflora. Maar wanneer verschijnt het en hoe lang duurt de bloei? Zijn er verschillende fenomenen? En welke oorzaken kan het hebben als de passiebloem zijn bloei weigert. Dit en meer vind je in dit artikel.
Passiebloem feiten
Bloeitijd
Passiebloemen inspireren met een zeer lange bloeitijd. De plant is een typische zomerbloeiende plant die meestal in mei of juni zijn knoppen opent. Veel variëteiten bloeien tot in september. Elke individuele bloem duurt slechts één dag. Dankzij de constante vorming van nieuwe knoppen geeft uw Passiflora u echter constant plezier.
Oorsprong van de naam
De passiebloem dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. De opstelling van de bloemblaadjes deed de mensen denken aan Jezus’ doornenkroon die hij droeg voor zijn kruisiging. De bloei van Passiflora verschijnt echter niet in de paastijd.
Uiterlijk
- tot 18 cm hoog
- verkrijgbaar in vele kleuren (rood en blauw (Passiflora caerulea) komen bijzonder vaak voor)
- gerangschikt als een opvallende halo van stralen
- 10 schutbladen
- 5 meeldraden in het centrum
- 3 Littekens
Tips &Trucs
Sommige variëteiten produceren zelfs fruit. Deze zijn echter zelden geschikt voor consumptie.
Aanspraken
De bloem is waarschijnlijk het mooiste kenmerk van de Passiflora. De teleurstelling is navenant groot als dit niet gebeurt. De meest voorkomende reden is een verkeerde locatie. De passiebloem komt uit Zuid-Amerika en houdt daarom van warm en zonnig. Het is in goede handen op een locatie op het zuiden. In de schaduw weigert het echter te bloeien.
Tips &Trucs
Jonge passiebloemen uit de eigen teelt moeten eerst een stabiele basisstructuur vormen. In de eerste paar jaar zetten ze hun kracht liever in groei en de vorming van lange scheuten. Wees daarom niet verbaasd dat je bloem niet bloeit in het eerste jaar van staan.
Na de bloei
Wist je dat het makkelijk is om zelf een passiebloem te vermeerderen? Nadat de bloem heeft gebloeid, worden zaden gevormd. Met een beetje gevoeligheid kunnen deze uit de verdorde bloem worden verwijderd en in kwekerijpotten worden geplant.
Tips &Trucs
Je mag pas eind mei zelfgekweekte passiebloemen buiten zetten, omdat de Passiflora niet vorstbestendig is.