Heb je in speciaalzaken vaak zaden voor een Passiflora in je hand gehouden, maar niet goed durven kopen? Ga je gang, het zaaien van de exotische plant is gemakkelijker dan verwacht. In het beste geval word je beloond met een mooie bloem. In dit artikel vindt u meer informatie over de zaden en een duidelijke gids voor het zaaien.
Waar zijn de zaden van Passiflora?
Natuurlijk kun je de zaden in bijna elke boomkwekerij krijgen. Maar heb je wel eens een passievrucht of een grenadilla gegeten? Ook in deze vruchten zitten zaden van passiflora. De smakelijke vrucht is een product van twee specifieke soorten passiebloem.
Om de zaden te kunnen gebruiken voor de veredeling, moet je ze bevrijden van de pulp.
Een passiebloem kweken uit zaden
Probeer een passiebloem uit zaad te kweken. Uiterlijk na twee jaar kun je met trots je eigen exotische plant bewonderen.
- Bereid kweekpotten met kokosnootzoem.
- Plaats de zaden op het oppervlak van de aarde, de passiebloem is een kiemkracht van licht.
- Bevochtig de zaden en het substraat met een spuitfles.
- Bewaar de potten op een zo warm mogelijke plaats bij temperaturen van 20°C tot 25°C.
- Een verwarmde kas of vensterbank in de buurt van een kachel wordt ook aanbevolen.
- Zorg voor voldoende licht.
- Houd het substraat permanent vochtig.
Tips &Trucs
Omdat de passiebloem vorstgevoelig is, mag je na de IJsheiligen alleen jonge planten buiten zetten.
Eigen teelt uit zaden – waar moet je rekening mee houden?
Toegegeven, het kweken van een passiebloem is niet voor ongeduldige mensen. In sommige gevallen kan het tot enkele maanden duren voordat het eerste groen uit het substraat steekt. Bovendien bloeien planten uit zaadveredeling meestal pas in het tweede jaar. Als je de zaden van een passiebloem al in je bezit hebt, wordt de dochterplant geen genetisch identieke bloem. In tegenstelling tot producten uit de vermeerdering van stekken, kan deze plant zichzelf bemesten. Weeg de voor- en nadelen af. Een poging om je eigen passiebloem uit zaden te laten groeien is een test van geduld, maar de moeite waard.