Isolatie van de bodemplaat voor gebouwen zonder kelder

Daemmung-bodemplaat-niet-kelder

Volgens de Energiebesparingsverordening van 2014 moet de vloerplaat van een nieuw gebouw zonder kelder worden geïsoleerd. In principe kan vloerplaatisolatie zowel onder als boven de vloerplaat worden uitgevoerd. Hieronder leggen we uit hoe het concreet geïmplementeerd kan worden.

De behoefte aan vloerplaatisolatie in gebouwen zonder kelders

Voor woongebouwen zonder kelders is vloerplaatisolatie een belangrijke maatregel en sinds de Energiebesparingsverordening van 2014 zelfs verplicht voor nieuwe gebouwen. En niet zonder reden: want een ongeïsoleerde bodemplaat die niet kan voldoen aan de voorgeschreven U-waarde veroorzaakt aanzienlijke warmteverliezen, die zich kunnen uiten in extra energiekosten tot 10%. Concreet betalen huiseigenaren dan enkele honderden euro’s per jaar, afhankelijk van het vloeroppervlak. [lin ku=heizkosten-minimieren]Verwarming[/link] erop, die zou ontstaan met een geïsoleerde bodemplaat.





Hoe kan de isolatie van een vloerplaat eruit zien in een gebouw zonder kelder?

Kortom, vloerplaatisolatie kan zowel onder als boven de basisplaat worden uitgevoerd. In nieuwe gebouwen wordt de isolatie meestal onder de basisplaat geïnstalleerd, in het geval van renovaties van oude gebouwen is alleen isolatie op de vloerplaat zinvol.

Isolatie onder de bodemplaat

Het voordeel van isolatie onder de bodemplaat is vooral dat de isolatielaag erg dik ontworpen kan worden. Waar rekening mee moet worden gehouden bij isolatie van de bodemplaat aan de onderkant is het volgende:

  • Ondergrond moet dragend en waterpas zijn
  • Isolatielaag zelf moet water- en drukbestendig zijn
  • Isolatielaag moet in één laag worden gelegd
  • Scheiding van de bodemplaat door folie

De isolatie van de vloerplaat aan de onderkant wordt gelegd op een dragend en vlak oppervlak, meestal op de reinheidslaag of het niveau. Maar de isolatielaag zelf moet, wanneer deze onder de vloerplaat wordt geïnstalleerd, ook bestand zijn tegen verschillende invloeden van buitenaf: aan de ene kant de druk van de grond en het gewicht, het verkeer en het nuttige gewicht van de vloerplaat en het gebouw, aan de andere kant, doordringend vocht door grondwater en percolaat.

Lees ook:   Bouwgrond onterecht gemarkeerd als overstromingsgebied

Om koudebruggen veroorzaakt door het vasthouden van water in de isolatie van de bodemplaat te voorkomen, wordt deze in één laag gelegd. Het moet ook worden beschermd tegen cementmelk die binnensijpelt uit de betonnen basisplaat, waarvoor een releasefilm gemaakt van PE geschikt is. Voor de isolatielaag zelf zijn platen van geëxtrudeerd polystyreen hardschuim of schuimglas geschikt.

Isolatie boven de bodemplaat

Isolatie boven de vloerplaat is vooral een oplossing voor de renovatie van oude gebouwen. In dit geval moet de isolatielaag eerst door een vochtbarrière tegen de bodemplaat worden afgeschermd. Geëxpandeerde polystyreen hardschuimplaten zijn bijvoorbeeld geschikt voor de isolatielaag. Om koudebruggen aan de buitenkant te voorkomen, moet het metselwerk ook worden voorzien van perimeterisolatie tot op funderingsniveau. Let op de resulterende bouwhoogte van ten minste 6-10 centimeter, die een voldoende ruimtehoogte vereist. Daarnaast worden vervolgwerkzaamheden zoals het inkorten van deuren en het verhogen van radiatoren toegevoegd aan de daaropvolgende bovenzijde vloerplaatisolatie.