Het kweken van grote bomen tot kleine bonsai is niet langer alleen populair in Japan. Het opleiden van een magnolia tot een bonsai is echter niet eenvoudig. Hier kun je ontdekken voor welke uitdagingen je komt te staan en wat je moet missen met een magnolia bonsai.
Dit is wat het fokken van bonsai zo moeilijk maakt
Als je vaak een magnolia snijdt, vormen zich zogenaamde wateraders. Dit betekent dat de plant scheuten vormt op de interfaces, die niet bloeien maar hun sap extraheren. Daarnaast wordt de magnolia ook gevoelig voor schimmelaanvallen op raakvlakken. Als je de trainingssnede toch wilt proberen, moet je vaak kiezen tussen vorm en bloem met de magnolia.
Daarom moet je de stermagnolia gebruiken voor het fokken van bonsai
- Ster magnolia groeit klein
- de variëteit vormt kleine bladeren
- Je hoeft ze minder vaak te snijden
Een mooi gevormde bonsai kan alleen worden bereikt door de juiste en regelmatige snede. Hiermee neemt echter het risico toe dat je precies de plekken van de plant verwijdert waar de bloemen zich kunnen vormen. Op de lange termijn betekent dit vaak dat er geen bloemen meer vormen op je magnolia. U moet zich bewust zijn van dit risico voordat u begint met de trainingsknip.
Snijd bonsai uit de magnolia en lever
In de regel hoef je magnolia bonsai niet te bedraden. Je moet echter alle scheuten die niet bij je passen onmiddellijk van de plant verwijderen. Bovendien moet de plant om de drie jaar worden verpot. Om dit te doen, graaft u de magnolia zorgvuldig uit en snoeit u de wortels met een scherpe en schone bonsaischere.
Dan kun je de bonsai verpotten in een nieuwe, grotere pot. Zorg ervoor dat de plant hier een nieuw substraat heeft. Omdat de wortels van de magnolia sowieso vrij ondiep groeien, kun je deze bonsai ook heel goed in ondiepe plantenbakken plaatsen. Met het juiste substraat of een drainagelaag moet je ervoor zorgen dat de bonsai in deze kom niet te vochtig wordt. Wateroverlast zorgt al snel voor problemen bij de magnolia. Bemest de bonsai regelmatig. Anders mist de plant de juiste voedingsstoffen.