Zelfs winterharde soorten lila kunnen bevriezing veroorzaken. Bij meer gevoelige soorten is de kans hierop nog groter. Afhankelijk van hoe ernstig het probleem is, kan ook de bevroren sering worden opgeslagen. Hier kunt u vinden welke behandeling u de plant moet geven.
Onder welke omstandigheden bevriest Lilac dood?
De meeste soorten lila zijn bestand tegen temperaturen onder nul. Sommige kunnen overleven tot -20 graden Celsius. De winter in onze streken is dan ook meestal geen probleem voor deze planten. In sommige omstandigheden kan de vorst zich nog steeds dicht bij de plant verplaatsen en leiden tot bevriezing. Zeker als je de sering in de kuip hebt geplant, is dit het geval. Bij het planten van kuipen worden de wortels veel meer blootgesteld aan koude temperaturen. Onder bepaalde omstandigheden staat het bovengrondse deel van de sering ook in de koude wind.
Verzwarende omstandigheden worden toegevoegd wanneer de temperatuur verandert tussen warme dagen en koude vorstperioden. Een warme fase kan de plant het signaal geven dat de lente eraan komt. Dan komt het vroeg of laat tot nieuwe scheuten. Deze reageren dan gevoelig op vorst. Als er in het voorjaar late vorst is, kun je seringen beschermen met een beetje fleece. Leg het materiaal voorzichtig over de sering.
Deze maatregelen worden door u genomen
Als bevriezing aanwezig is, moet u bepalen tot welk punt het bereikt. Neem hiervoor een schoon scherp mes bij de hand. Snijd voorzichtig in de scheuten van de plant. Als deze nog groen en sappig zijn onder het oppervlak, is de scheut op dit punt gezond. Droge en verdorde takken duiden op dood materiaal.
Deze meststof bevordert de nieuwe ontluiking:
- Compost
- Hoornkrullen
- Hoornmeel
Om de sering te redden, moet je een snoei maken. Om dit te doen, verkort je de lila terug naar het gezonde materiaal met schone snoeischaren. Nu moet je wat kunstmest aanbrengen om de nieuwe ontluiking van de plant te bevorderen. Snoeien moet worden gedaan op een droge dag zonder vorst.