Als de sering niet ontkiemt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De locatie van de plant past mogelijk niet of er kan te veel vocht in het wortelgebied zitten. Er zijn ook enkele andere mogelijkheden. Hier kun je ontdekken wat deze zouden kunnen zijn en hoe je reageert.
Deze locatieproblemen kunnen bestaan
Misschien heb je de sering op een plek geplaatst waar de plant niet genoeg zonlicht krijgt of waar er een tekort aan voedingsstoffen is. Dit kan ertoe leiden dat de groei na het koude seizoen langzaam verloopt of volledig tot stilstand komt. In de schaduw groeit de sering niet goed. Als voedingsstoffen ontbreken, moet je de plant bemesten.
Hiermee kun je lila bemesten
- Compost
- Hoornkrullen of hoornmeel
- Meststof met langzame afgifte zonder groot stikstofgehalte
Heeft vocht last van de sering?
Lila heeft op zich veel vocht nodig. Als dit echter niet kan wegvloeien en het water zich ophoopt op wortelniveau van de plant, ontstaan er snel problemen. Wateroverlast leidt ertoe dat de voedingsvoorziening niet meer lukt. Bovendien kunnen de wortels zelfs rotten. Uiterlijk dan ontkiemt de plant niet meer vanzelf. Wateroverlast kun je voorkomen door ter plekke een drainagelaag aan te brengen of de plant naar een betere plek te verplaatsen.
Detectie kan ontluiken moeilijker maken
Kiemen wordt ook bemoeilijkt als er in de winter bevriezing optreedt op de scheuten. Aangezien de meeste soorten lila ook vorst verdragen, is dit vrij zeldzaam. Dergelijke problemen kunnen echter optreden bij jonge planten of potplanten. Het is het beste om deze wijzigingen als volgt te controleren.
Ze herkennen bevriezing door het donkerdere uiterlijk van de scheuten en door het feit dat er geen sap meer in de takken zit. Kort de takken terug in het gezonde hout en de plant moet weer ontkiemen. Je kunt op deze manier ook reageren met gedroogde sering. Maak indien nodig een radicale snede direct boven de grond. Als de wortels nog gezond zijn, ontkiemt de sering weer.