Echt of Amerikaans mahonie is een van de meest populaire houtsoorten voor meubelbouw vanwege de typische kleuring en hoge weerstand. Welk onderscheid moet worden gemaakt met betrekking tot het geslacht en wat mahonie in het bijzonder onderscheidt, lees hier.
De drie mahoniesoorten
Wanneer we het over mahonie hebben, wordt meestal verwezen naar een speciale soort uit de mahoniefamilie – namelijk het zogenaamde “echte” of “Amerikaanse” mahonie. Dit hout behoort tot het geslacht Swietenia en komt vooral voor in Midden- en Zuid-Amerika, waar het nu ook commercieel wordt geteeld na tijdelijke bedreiging. Met de afkorting SWMC volgens DIN EN 13556 kan mahonie van het geslacht Swietenia worden onderverdeeld in drie variëteiten:
- Swietenia macrophylla: Dit is de internationaal wijdverspreide vorm van mahonie, die op plantages wordt geteeld voor exportdoeleinden.
- Swietenia mahonie: Deze variëteit, aan de andere kant, is alleen te vinden op de Caribische eilanden en wordt daar uitsluitend lokaal gebruikt, omdat het onder bescherming is geplaatst.
- Swietenia humilis: De derde variëteit is een iets zwaarder hout, dat op zijn beurt uitsluitend inheems is aan de westkust van Midden-Amerika en zelden internationaal wordt verhandeld.
De mahoniehouten variëteiten Sipo en Sapelli komen ook vaker voor en zijn iets goedkoper in aanschaf. Dit zijn echter geen echte mahoniehouten, maar andere vertegenwoordigers uit dezelfde plantenfamilie.
Mahonie wordt beschouwd als een visueel aantrekkelijk kostbaar hout
Mahonie heeft zich gevestigd als een kostbaar hout, niet alleen vanwege de vele positieve houteigenschappen, maar ook vanwege de optische voordelen. Zo biedt dit hout meestal een lichte tot roodbruine beginkleur, die in het licht overgaat in donkerbruin en middelgrote poriën en fijne houtstralen heeft. Het spinthout daarentegen blijft geelachtig tot lichtgrijs. Na het drogen is er vaak een heldere gouden glans. De belading is erg fijn, maar duidelijk zichtbaar.
De kwalitatieve eigenschappen van mahonie
Ook de kwalitatieve eigenschappen dragen sterk bij aan de populariteit van dit hout. In het bijzonder wordt mahonie gekenmerkt door de volgende kenmerken:
- Gemiddelde hardheid;
- Hoge duurzaamheid;
- Hoge weerstand tegen schimmel- en insectenplagen (resistentieklasse 2-3);
- Hoge krimpdichtheid;
- Sterke weersbestendigheid;
- Uitstekende bewerkbaarheid; evenals
- Zeer geschikt voor buitengebruik.
Dit zijn de technische gegevens van het hout
De vele positieve eigenschappen kunnen worden toegeschreven aan de technische gegevens van mahonie, die een overzicht geven van de fysieke kenmerken van het hout. Met name de volgende waarden zijn bepalend:
De toepassingen zijn ook talrijk
Omdat mahonie niet alleen optisch een populair hout is, maar ook duurzame eigenschappen heeft, is het scala aan toepassingen groot. Naast hoogwaardige interieurs en meubels van mahonie worden ook frameconstructies, gevelbekleding en objecten in de scheepsbouw van dit hout gebruikt.