Aardbeien die te vroeg of te laat worden geoogst, bederven je eetlust. De onrijpe geplukte ze smaken flauw en te laat geoogst zijn ze meestal papperig. Om het juiste moment voor de aardbeienoogst niet te missen, is het het beste om de volgende tips te lezen.
Het oogstseizoen begint in mei
De meeste oogstvariëteiten beginnen rijp fruit te dragen bij normaal weer in mei. Je kunt de klassiekers plukken onder de aardbeienrassen tot eind juli. Daarnaast zijn er altijd voorkomende aardbeienrassen en kleinvruchtige variëteiten, zoals de wilde aardbei en de maandelijkse aardbei, die ook vers fruit vormen. Vaak kan het oogstseizoen dan tot in oktober lopen.
Dus om zo lang mogelijk te genieten van verse aardbeien van het merk zelfgekweekt, is het het beste om verschillende variëteiten te planten. Want dan kun je bijna tot het begin van de winter heerlijk zoete vruchten oogsten en genieten.
Aardbeien herkennen die klaar zijn voor de oogst
Je kunt niet alleen op de kalender vertrouwen als het gaat om de oogsttijd voor aardbeien. Je kunt aardbeien alleen op het juiste moment oogsten als je wilt dat ze eetbaar zijn. Want aardbeien rijpen niet. Let daarom op de volgende kenmerken om te zien of de aardbeien rijp zijn:
- De vrucht is felrood
- Er zit geen witte of gele rand meer op de aardbei
- De kelkbladen en fruitstengel schitteren in frisgroen
- De geur van het fruit is intens en heerlijk en ruikt naar aardbeien
Het is het beste om de vruchten ’s ochtends of’ s ochtends te oogsten. Want dan is het aromagehalte het hoogst. Door de hitte van de zon gaat het aroma over en smaken de vruchten minder intens.