De zogenaamde vouw is een mogelijke verbinding van verschillende vellen. Afhankelijk van de toepassing en het type zijn verschillende soorten plooien geschikt. Deze zijn allemaal duurzaam en zorgen voor een permanente houvast. Hieronder leert u meer over het vouwen van een plaatwerk, de geschiktheid ervan en de speciale procedure om een hoogwaardige verbinding te maken.
De functie van een vouw
Vouwen biedt een manier om dunne vellen met elkaar te verbinden. Door te buigen, haken en slaan vindt binnen zeer korte tijd een stabiele verbinding plaats. Voor ronde plaatwerkranden is iets meer inspanning vereist. Om permanente sponningverbindingen te produceren, zijn hier flenzen en zwerven vereist. De vouw fungeert als een hoogwaardige verbinding, vooral wanneer andere procedures niet geschikt zijn. Voor platen met een kleine dikte en een beschermende coating wordt vouwen aanbevolen, omdat deze verbindingsmethode de belangrijke beschermende laag niet beschadigt.
De eigenschappen van een sponningvoeg
De zogenaamde vouw is een verbinding van verschillende vellen die permanent sterk is. De sponningaansluitingen zijn vormvast en kunnen niet meer losgemaakt worden. Als u besluit de vellen te vouwen, is deze procedure onomkeerbaar.
De verschillende soorten plooien
Kortom, er zijn talloze soorten vouwen, die allemaal dienen om verschillende vellen met elkaar te verbinden. De volgende soorten plooien worden veel gebruikt. Het onderscheid wordt gemaakt op werkstuk, sterkte en naadvorm:
- horizontale korting
- staande korting
- eenvoudig op te vouwen
- dubbel vouwen
Stap voor stap een vouw maken
De verwerking van een plaatwerk is op verschillende manieren mogelijk. Naast boren, slijpen of ponsen is het maken van een sponningverbinding voor doe-het-zelvers geen probleem. De volgende stappen helpen u een permanente verbinding tot stand te brengen.
Rand
Rand eerst het vel op de gewenste locatie. Meet precies waar de vouw moet worden gemaakt.
Rand
De volgende stap is om het vel te buigen. Buig deze iets naar achteren zodat er een bocht aan de rand is.
Haak
Nu kun je de twee vellen die je hebt voorbereid in elkaar haken. Plaats de vellen voorzichtig en sla ze aan.
Afdwingen en permanent bevestigen
Bij het penetreren worden de platen onder hoge druk verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de twee vellen permanent met elkaar verbonden zijn.