Het kunnen bedienen van een rolgordijn met een druk op de knop of zelfs op afstand bedienen via smart home werd tot tien jaar geleden als een dure luxe beschouwd. Inmiddels is de situatie veranderd en willen steeds meer mensen hun rolgordijnen achteraf uitrusten met een motor. In veel gevallen is dit mogelijk, maar de inspanning varieert sterk.
Rolgordijnen achteraf inbouwen met motor – verschillende benaderingen in één oogopslag
In principe kun je elk rolgordijn achteraf uitrusten met een motor, maar in sommige gevallen is een bijna volledige ombouw nodig. Het hangt af van uw bestaande rolgordijn, de mechanica en de beschikbare ruimte welke technologie voor u geschikt is. Mogelijke varianten zijn:
- Eenvoudige aansluiting van de spanband op een aparte motor
- Vervanging van het automatische rollensysteem inclusief spanband en aansluiting
- Beperkte ombouw van de aandrijving voor het rollende systeem
- Verandering van interne mechanica en behoud van externe componenten
- Geheel nieuw rolgordijn in een bestaande behuizing
Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen twee basismethoden: de bevestiging van een elektrische bandwinder of een complexere retrofit, waarbij een motor de as of rolgordijnstang rechtstreeks aandrijft.
Verschil tussen jaloezieën, rolgordijnen en rolluiken
In de volksmond gebruiken veel mensen de termen jaloezieën, rolgordijnen en rolluiken door elkaar, maar vanuit technisch oogpunt zijn er verschillen. Jaloezieën gebruiken latten, maar wikkel ze niet om een rol, maar vouw ze open. Rolgordijnen daarentegen vervangen de lamellen meestal door een stabiele textielstof, terwijl rolluiken latten gebruiken en rond een rol wikkelen. Retrofitting met een motor moet worden gedaan afhankelijk van de omstandigheden – jaloezieën en rolgordijnen vereisen meestal weinig stroom en kunnen zelfs met batterijen worden bediend, terwijl rolluiken een krachtig model vereisen.
Retrofit rolgordijn met motor als kit
Voor rolgordijnen en jaloezieën zijn er eenvoudige oplossingen waarbij je de ketting of het trekkoord klemt in een motor die je aan wandmontage bevestigt. Deze oplossingen zijn kosteneffectief, veroorzaken weinig werk en hebben soms zelfs netwerkverbindingen voor slimme huizen.
Voor rolluiken hebben dergelijke retrofit-kits niet voldoende vermogen, vanwege hun gewicht hebben ze een stabielere en sterkere aandrijving nodig. Hier is vaak een complexere ombouw nodig, waarbij je de roller verplaatst via een conversie vergelijkbaar met een versnellingsbak of de gewichtsbelasting vermindert door middel van sloten. Ook hier zijn er ombouwsets voor rolluiken van bekende fabrikanten of wijdverspreide bouwvarianten, die echter complexer zijn om te monteren. Als uw rolluik niet een van de ondersteunde modellen is, heeft u alleen een individuele oplossing, een conversie door een gespecialiseerd bedrijf of een uitwisseling van de interne mechanica.