Snijd blauwe bessen correct

Bosbessen snijden
Bosbessen moeten regelmatig worden gesneden.

Gecultiveerde bosbessen in de tuin en in potten moeten regelmatig worden gesnoeid. Aan de ene kant zorgen deze voor een uitgesproken en goed gevormde groei, maar aan de andere kant zorgen ze ook voor een rijke oogstopbrengst van verse blauwe bessen.

De verschillende bezuinigingen

Bij het snoeien van de blauwe bessen moeten verschillende sneden worden aangepakt. Dit zijn:



  • de onderwijskorting,
  • het onderhoudsgedeelte
  • evenals de taps toelopende snede van bijzonder oude exemplaren.



De onderwijskorting

Het trainen snoeien van blauwe bessen is een van de belangrijkste aspecten van uitgesproken groei en een navenant rijke gewasopbrengst. Van het eerste tot het derde jaar wordt de bosbessenstruik op ongeveer vijf tot acht grondscheuten grootgebracht. Alle andere grondscheuten worden volledig verwijderd.

Het is ook bijzonder belangrijk om alle bloemen in het eerste en tweede jaar van het bestaan te verwijderen. De energie van de struik is dus niet gericht op de vorming van bloemen en vruchten, maar op de beworteling.

Het onderhoudsgedeelte

Om niet alleen de externe vorm, maar ook de winstgevendheid van de struik te behouden, moet een jaarlijkse onderhoudssnoei worden uitgevoerd vanaf het vierde jaar van staan. De beste tijd hiervoor is altijd voor de bloei, dus rond februari.

Niet alleen dode en kruisende scheuten worden afgesneden, maar ook te veel vertakte zijscheuten worden ingekort. Vanaf het vierde jaar van het bestaan moet een oude steigerscheut regelmatig worden uitgedund. Als opvolgers worden nieuwe jonge grondscheuten gebruikt.

De verjongingssnede

Vooral oude bosbessenstruiken hebben vaak een lichte uitstraling en slechts een lage oogstopbrengst. Een radicale snoei kan zelfs bosbessenstruiken waarvan men dacht dat ze verloren waren gegaan, weer tot bloei brengen. In de late winter verkort je alle dode grondscheuten direct aan de basis en knip je ook alle resterende scheuten terug tot ongeveer 30 centimeter.

Lees ook:   Fotovoltaïsche zonnesystemen: voor- en nadelen

De radicale snede stimuleert en vitaliseert de slapende verborgen toppen. Deze zullen volgend voorjaar weer ontkiemen. Met een beetje geduld toont de oude bosbessenstruik zich na een paar jaar weer in een overvloed aan bloemen en bessen.

De meest voorkomende snijfouten

Blauwe bessen zijn over het algemeen relatief snoeiend en vergeven sommige snijfouten. De meest voorkomende fouten bij het snoeien zijn de volgende:

  • De bosbessenstruik is nooit uitgedund en vertoont ondoordringbare, ongecontroleerde en gefermenteerde groei. Dun daarom jaarlijks bosbessen uit vanaf het vierde jaar en verwijder oude en gedroogde ranken en ranken die uit de schimmel steken. Dit is de enige manier voor de bosbessenstruik om een dicht uiterlijk te vormen.
  • Ze hebben geen snoei uitgevoerd en nu verschijnt er een bijzonder dicht vertakte struik, die weinig of geen vruchten draagt. Voer daarom in een vroeg stadium een trainingssnoei uit, waarbij de hele struik wordt opgebouwd op ongeveer 5 tot 8 sterke grondscheuten.
  • Snoeien op het verkeerde moment kan zich ook manifesteren in de volheid van de vrucht. Snijd bosbessen nooit direct na de bloei terug. Er is een groot gevaar van het verwijderen van fruitknoppen en het verkrijgen van slechts een kleine oogst als gevolg. De beste tijd om te snoeien is dan ook voor de bloeiperiode, rond februari.