De bevestiging van stucwerklijsten veroorzaakt meestal geen problemen – de situatie is anders met het precieze snijden, dat onmisbaar is voor een schone verbinding van de stucwerklijsten met elkaar. Bepalend voor uw succes is in de eerste plaats de kwaliteit van de gebruikte tool.
Materialen voor de productie van stucwerklijsten
Oorspronkelijk werden stucwerklijsten ter plaatse en individueel uit gips gegoten – dit complexe proces is nu overbodig dankzij geprefabriceerde elementen die u op de juiste lengte kunt snijden. Fabrikanten gebruiken verschillende materialen voor hun producten, waaronder:
- Polystyreen (polystyreen) voor lichtgewicht, universele productie en eenvoudige verwerking
- Gips als klassiek en traditioneel materiaal voor hoogwaardig stucwerklijsten
- Vast plastic zoals PVC, polyethyleen of polycarbonaten
- Hout en geperst hout gebonden met kunsthars
De laatste twee varianten zijn meestal geen klassiek gevormd stucwerk, maar verbindingsstroken. Naast decoratie vervullen ze soms extra doeleinden, zoals het afdekken van de openingen bij het leggen van vloer-, wand- en plafondbekleding. Echte stucwerklijsten daarentegen dienen bijna altijd uitsluitend esthetiek en waren vroeger gemaakt van gips. Moderne versies daarentegen gebruiken het zeer lichte en willekeurig kneedbare polystyreen om het te imiteren.
Gesneden stucwerklijsten precies – bepaal en breng hoeken over
In theorie staan vloeren, wanden en plafonds meestal haaks op elkaar – dus op precies 90°. In de praktijk komen afwijkingen van meerdere graden voor, vooral in oude gebouwen, waar je bij het snijden van de stucwerklijsten rekening mee moet houden zodat er geen kieren ontstaan. Om deze nauwkeurig te bepalen en door te geven, hebt u een hoekmeter en een verstelbare versteklade nodig.
De hoekmeter werkt op dezelfde manier als een fixeerbaar kompas en toont u de exacte afmeting via de schaal. Deze moet je meenemen naar de versteklade, waarin je de stucstrook met het wand- of plafondoppervlak naar beneden steekt.
Het juiste gereedschap voor het snijden van stucwerklijsten
De algemene aanbeveling van de meeste fabrikanten en gidsen is om een vossenstaart te gebruiken voor het snijden van een stucwerklijst. Als je dit volgt, zorg er dan voor dat je een heel fijn en scherp zaagblad gebruikt zodat je een nauwkeurige en schone snede bereikt.
De hoogste nauwkeurigheid kan echter worden bereikt met een ronde tafelzaag met een verstelbare versteklade. Gebruik nogmaals een scherp, smal en fijn getand cirkelvormig mes en maak de snede met een hoge snelheid en snel. Snel snijden is cruciaal, vooral voor polystyreen stucwerklijsten, zodat het materiaal niet opwarmt en smelt door onnodige wrijving.
Overweeg de breedte van het zaagblad
Om de lengte perfect te raken, moet je er rekening mee houden dat je materiaal verwijdert bij het zagen. Stel optimaal een markering in op de gewenste afstand plus de dikte van het zaagblad en scheid de stucwerkstrook er precies voor. Hierdoor kunt u alle sporen verwijderen en een snede bereiken met millimeterprecisie.