Kookplaten kunnen hoge temperaturen bereiken – dit is logisch en waarschijnlijk echt bij iedereen bekend. Maar hoe heet kunnen kookplaten eigenlijk worden? Zijn er verschillen tussen de afzonderlijke soorten kachels? De antwoorden op deze vragen zijn te vinden in het volgende artikel.
De verschillende soorten kachels
Kortom, er zijn veel verschillende soorten kachels en modellen. Hoewel elektrische fornuizen heel gebruikelijk zijn in particuliere huishoudens, is dit slechts in beperkte mate van toepassing op inductiekookplaten. De volgende soorten haard komen echter het meest voor. Daarnaast zijn er aanzienlijke temperatuurverschillen in deze varianten:
- Stalen plaat kachel
- Gasfornuis
- Keramische kookplaat
Stalen plaat kachel
De stalen plaatkachel is een traditionele kachelvariant. Vooral in oudere huizen en huishoudens is er nog een stalen plaatkachel. Er is hier vaak geen limiet aan de temperatuur. De kookplaten blijven opwarmen totdat de platen gloeien. Een stalen plaatkachel produceert echter meestal geen temperaturen boven de limiet van 400 graden Celsius.
Gasfornuis
Het gasfornuis wordt voornamelijk gebruikt in de gastronomie. Dit is de heetste variant. Temperaturen tot 2000 graden Celsius zijn heel goed mogelijk in het mantelgebied van de vlam.
Keramische kookplaat
Als je een fornuis aansluit op een keramische kookplaat, weet je zelden van de temperaturen. De temperaturen verschillen hier afhankelijk van de locatie van de meting, terwijl 1000 graden Celsius kan worden bereikt op de verwarmingsspiraal, slechts 600 graden Celsius aankomen op de keramische kookplaat. Deze maximumtemperatuur wordt echter alleen bereikt als je minimaal een half uur op de hoogste temperatuur verwarmt. Elektronische controles onderbreken echter meestal het onnodige verwarmingsproces vooraf.
Temperatuur in de pot
De maximale temperatuur van het fornuis moet echter niet worden verward met de temperatuur in de pot. De pot voert de warmte af en verdeelt deze over het voedsel en de gehele inhoud. Zo is de temperatuur in de kookpot altijd iets lager dan de temperatuur van het fornuis en de kookplaat.