Als het alleen op uiterlijk was, zouden we zeker kunnen genieten van het lentekruid. Maar de roze bloemen zijn niet alleen mooi, ze produceren ook veel zaden. Wie de plant niet meteen in de weg staat, heeft de strijd om zijn bloembed verloren.
Waarom er geen tijd te verliezen is
Zodra je de eerste plant ziet, moet je onmiddellijk je bewonderende blik ervan afwenden en al je energie richten op het bestrijden ervan. Het Indiase lentekruid, ook wel glandulair lentekruid of botanisch correcte Impatiens glandulifera genoemd, behoort tot de zogenaamde neofieten. Dit zijn allochtone planten die zich zo op hun gemak voelen in dit land dat ze steeds meer regio’s voor zichzelf veroveren. Je tuin kan er ook in een mum van tijd bij horen, want
- het lentekruid woekert sterk, wordt een onkruid
- het produceert veel zaden
- dit zijn verspreide meters als projectielen
- Ze blijven jarenlang kiembaar
- andere (gewenste) planten worden verplaatst
Tip:
De bladeren en stengels van de plant zijn enigszins giftig voor mens en dier als ze rauw zijn. De bloemen en zaden daarentegen zijn eetbaar.
Het juiste moment om te vechten
Net als de populaire lentekruidensoort Diligent Lieschen is het Indiase lentekruid eenjarig en verdwijnt het in de herfst vanzelf van het toneel. De zaden zijn het echte probleem, want het worden talloze nieuwe planten in het voorjaar. Bestrijd daarom het glandulaire lentekruid vóór de zaadrijpheid. Begin vroeg in het jaar, maar uiterlijk in juli, wanneer de bloemen verschijnen.
Afzien van chemicaliën
Natuurlijk heeft de handel chemische preparaten klaar, waarmee je ongeduld kunt vernietigen. Maar de schadelijkheid van herbiciden voor mens en milieu is waarschijnlijk overgeslagen naar de laatste hobbytuinier. Wij willen dus niet stilstaan bij deze mogelijkheid, laat staan pleiten voor het gebruik ervan.
Elimineer plant voor plant met de hand
De handmatige bediening van impatiens kost veel tijd. Maar het lentekruid maakt het verwijderen ervan gemakkelijk, omdat het alleen ondiep wortelt. Als je na een regenachtige dag ook actie onderneemt, kun je het kruid gemakkelijk kwijtraken door het aan de onderkant van de stengel vast te pakken en het met een ruk en wortel uit de vochtige grond te trekken.
Als grotere gebieden door de plant worden overwoekerd, gebruik dan een grasmaaier of een zeis. Maai het lentekruid voordat het kan bloeien of zaden kan vormen. Gooi voor de zekerheid alles weg via de restafvalbak. Als er wat zaden tussen zitten, kunnen ze overleven op de composthoop en later ergens in de tuin ontkiemen.
Bemest geen gebieden gekoloniseerd met lentekruid. Tekorten aan voedingsstoffen betekenen ook dat planten schaars worden voordat ze zaden kunnen vormen.